HomeMV+EksklusifIndividu dakwa Pawang Diraja minta upah RM200 buang saka

Individu dakwa Pawang Diraja minta upah RM200 buang saka

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar Doktor Falsafah jurusan Syariah mendedahkan modus operandi ‘Neo Pawang Diraja’ dipercayai menawarkan khidmat menyembuhkan penyakit misteri dengan upah RM200.

Norsanizam Nordin Al-Dimasyqi dari Universiti Pendidikan Sultan Idris mengakui pernah menemui sendiri dan menjalankan kajian ke atas lelaki berkenaan yang popular di TikTok.

“Dia minta RM200 untuk saka mendakwa mampu merawat segala jenis penyakit yang berpunca dari sihir dan gangguan ghaib, namun hasil tinjauan saya tiada yang sembuh menggunakan khidmatnya.

“Taktiknya adalah setiap orang yang berkomunikasi di laman Tik Toknya dikatakan ada pendamping Jin dan Iblis atau terkena sihir sehingga sakit.

“Dia akan dilukiskan gambaran makhluk yang mendampingi mereka sehingga mendapat hampir 200,000 pengikut.

“Ini bermaksud setiap orang yang berjumpa beliau pasti ada pedamping dikalangan jin dan iblis, sekiranya hendak merawat perlu menyediakan bahan-bahan tertentu untuk menyembuh,” katanya kepada MEDIA VARIASI.

Dalam pada itu, Nizam memaklumkan hasratnya menemui Neo Pawang bukan untuk membuat siasatan tetapi sebagai kajian PhD dan analisis terhadap amalan dan penggunaan ubat yang digunakan oleh pawang tersebut bagi merawat setiap penyakit.

“Saya dapati rawatan yang digunakan adalah amalan tradisi Melayu lama, di mana menggunakan limau, bunga, garam, minyak wangi dan lain-lain untuk tujuan mandi.

“Dalam sejarah Melayu, amalan tersebut merupakan cara untuk menyegarkan badan, mengharumkan badan , menghilangkan daki kotoran dan menaikan seri wajah.

“Mandian Sunnah yang didakwanya adalah bercanggah sama sekali dengan syarak, di mana pengertian mandian Sunnah seperti mandian sebelum solat Jumaat, mandi sebelum Ihram dan lain-lain lagi sila rujuk Fiqh Manhaji dan Riwayat Muslim.

“Selain itu, dakwaan beliau mampu melihat sosok-sosok yang menganggu setiap pesakit sangatlah dicurigai kerana Al Imam Asy Syafie RA mengatakan sebagaimana yang didengar oleh Ar Rabi’ yang diriwayatkan oleh Al Baihaqi RA di dalam Kitab Manaqib Asy Syafie,“ Barangsiapa yang mengaku dia melihat jin maka kita wajib menolak pengakuannya kecuali ia seorang Nabi,” katanya.

Bagaimanapun katanya, menurut Sheikh Dr Aboul Nour Khurshid dari Damsyik Syria, seseorang itu dapat melihat jin dalam bentuk yang lain bukan dalam bentuknya yang asli.

“Saya juga terkejut apabila pawang tersebut telah melukis gambar-gambar yang telah membuat sihir kepada sahabat saya Datuk Ustaz Kazim Elias, perbuatan ini boleh menimbulkan fitnah dan mewujudkan konflik dalam masyarakat.

“Apa yang saya lihat beliau ada membaca ayat-ayat suci al-Quran sewaktu menjalankan kaedah perubatan dalam masa yang sama beliau juga menghiburkan penonton dengan menari-nari dengan lagu-lagu hiburan.

“Sebagai pengamal perawat Islam yang menggunakan ayat-ayat Quran tidak seharusnya berbuat demikian kerana bertentangan dengan akhlak Rasulullah SAW.

“Saya terpanggil untuk menasihati beliau secara peribadi di laman TikTok tersebut tetapi apabila diajukan soalan dia akan menyekat (block) sedangkan soalan-soalan yang hendak saya ajukan adalah untuk mengenal pasti dan untuk membantunya mendapatkan kaedah perubatan yang berlandaskan syarak.

“Saya di sini menasihatinya sebagai pengamal perubatan komplimentari adalah lebih baik mendapatkan kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia terlebih dahulu dan mendaftar dengan mana-mana persatuan perubatan Islam yang berdaftar bagi memastikan setiap amalan dan kaedah rawatan yang dilakukan olehnya adalah patuh Syariah,” katanya.

Selain itu juga, setiap bacaan Quran yang digunakan dalam kaedah perubatan wajiblah dibaca dengan betul dan makhraj huruf seharusnya tepat untuk mengelakkan makna Al-Quran itu terpesong.

“Saya memuji sikapnya yang cuba membantu masyarakat yang mengalami pelbagai masalah mistik, cuma dia kena matang menggunakan media sosial dengan tidak menggunakan kata-kata kesat seperti “bodoh” sehingga menjatuhkan imej agama.

“Saya menasihati bukanlah untuk melemahkan semangat dan menyekat pendapatannya daripada aktiviti perubatan tersebut tetapi tujuan saya adalah untuk memastikan dia melaksanakan amalan perubatan yang bebas daripada di syaki dikenakan pertuduhan Penyebaran Doktrin Palsu atau mempersendakan ayat al-Quran,” katanya.

Kesimpulan yang boleh dibuat, perbuatan pawang tersebut lebih bersifat hiburan, kerana menurut ulamak Mesir iaitu Sheikh Wahid Abdul Salam Bali setiap perawat yang menggunakan ayat-ayat Quran wajib mematuhi rukun pengamal perubatan, apabila pawang tersebut menari-nari dan bergelek-gelek sudah pasti prinsip perubatan itu telah terbatal dan tidak mujarab.

Video: shorturl.at/dzGRT

Author

Pilihan Editor