HomeSukanFIFA gantung semua Persekutuan Bola Sepak India (AIFF)

FIFA gantung semua Persekutuan Bola Sepak India (AIFF)

Oleh: WAHYUDIN AL-BALINGI

BADAN bola sepak antarabangsa (FIFA) mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan menggantung Persekutuan Bola Sepak Seluruh India (AIFF) berkuat kuasa serta-merta.

Keputusan itu ‘disebabkan pengaruh tidak wajar daripada pihak ketiga’, yang merupakan pelanggaran serius terhadap statut FIFA, kata badan induk organisasi itu.

India tidak akan menjadi tuan rumah Piala Dunia Wanita FIFA B-17 akan datang.

Penggantungan itu bermakna Piala Dunia Wanita B-17 FIFA 2022, yang dijadualkan berlangsung di India pada 11-30 Oktober 2022, pada masa ini tidak boleh diadakan di negara itu seperti yang dirancang.

Badan induk bola sepak dunia itu sedang menilai langkah seterusnya berhubung kejohanan itu. FIFA berkata ia sentiasa berhubung dengan Kementerian Hal Ehwal Belia dan Sukan di India dan berharap keputusan positif masih boleh dicapai.

Mahkamah tertinggi India membubarkan AIFF pada Mei dan melantik jawatankuasa tiga anggota untuk mentadbir sukan itu, meminda perlembagaan AIFF dan mengendalikan pilihan raya yang telah menunggu selama 18 bulan.

Sebagai tindak balas, FIFA dan Konfederasi Bola Sepak Asia menghantar pasukan yang diketuai oleh setiausaha agung AFC, Windsor John untuk bertemu pihak berkepentingan bola sepak India dan meletakkan pelan hala tuju untuk AIFF meminda statutnya pada akhir Julai dan menamatkan pilihan raya selewat-lewatnya pada 15 September.

“Penggantungan itu akan ditarik balik sebaik sahaja perintah untuk menubuhkan jawatankuasa pentadbir untuk mengambil alih kuasa Jawatankuasa Eksekutif AIFF telah dimansuhkan dan pentadbiran AIFF kembali mengawal sepenuhnya urusan harian AIFF,” kata FIFA dalam satu kenyataan.

Awal bulan ini, mahkamah India mengarahkan pilihan raya diadakan dengan segera dan berkata jawatankuasa yang dipilih akan menjadi badan sementara untuk tempoh tiga bulan.

Menurut statut FIFA, persekutuan ahli mestilah bebas daripada campur tangan undang-undang dan politik di negara masing-masing. FIFA sebelum ini telah menggantung persatuan kebangsaan lain atas kebimbangan yang sama.

Author

Pilihan Editor