HomeSukanGlazer! Sila pergi dari sini... luah Ferdinand

Glazer! Sila pergi dari sini… luah Ferdinand

Oleh: WAHYUDIN AL-BALINGI

PEMILIK Manchester United, keluarga Glazer digesa menjual gergasi Liga Perdana Inggeris (EPL), The Red Devils dan meninggalkan England segera.

Itu saranan bekas pemain pertahanan Manchester United, Rio Ferdinand yang turut meluahkan amarahnya selepas bekas kelabnya alami kekalahan kedua berturut-turut di EPL musim 2022/23.

The Red Devils bermula buruk pada musim ini, termasuk kekalahan memalukan 4-0 di Brentford pada Sabtu.

Ia adalah kali pertama sejak musim sulung EPL 1992/93 United memulakan kempen dengan dua kekalahan, manakala ia menandakan kekalahan liga ketujuh berturut-turut di tempat lawan.

Ferdinand, yang memenangi enam kejuaraan liga dan Liga Juara-Juara di United semasa kariernya, berang kerana kekurangan komunikasi daripada Glazers selepas jendela perpindahan yang menjengkelkan

“Di mana mereka?! Datang sini! Pergi dari sini,” kata Ferdinand dalam podcast LIMA.

Dia menyambung; “Ini bukan seperti perniagaan biasa, ini adalah kelab bola sepak dengan warisan, dengan sejarah, dengan watak, dengan personaliti, orang sebenar yang terlibat. Jadi, perlakukan seperti itu.

“Mereka perlu datang ke sini dan berkomunikasi. Komunikasi adalah salah satu komponen utama untuk berjaya, dari atas ke bawah.

“Mereka tidak berkomunikasi dengan peminat, mereka tidak berkomunikasi dengan orang ramai, tiada siapa yang tahu di mana mereka berada, mereka tidak boleh bersemuka dengannya. Saya fikir itu tidak sopan, dan saya fikir ia tidak teratur.

“Mereka perlu datang ke sini dan meletakkan diri mereka di hadapan dan mula memikul beberapa kesalahan ini.

“Kerana mereka membenarkan orang lain untuk dipersalahkan dan mereka adalah punca dalam apa yang berlaku di kelab bola sepak ini – baik atau buruk.”

Individu yang Ferdinand percaya tidak boleh dipersalahkan kerana keadaan kelab itu ialah pengurus baharu, Erik Ten Hag.

Pengendali asal Belanda itu, yang menyertai Ajax pada musim panas ini, adalah pengurus United pertama sejak John Chapman pada 1921 yang tewas dua perlawanan pembukaannya sebagai pengurus.

Bagaimanapun, Ferdinand percaya jendela perpindahan yang buruk telah menyebabkan Ten Hag hanya berupaya membawa masuk Christian Eriksen, Tyrell Malacia dan Lisandro Martinez menjadi satu-satunya pemain baharu setakat ini.

Author

Pilihan Editor