HomeBeritaHakim benarkan Maria Chin cabar kes Syariah

Hakim benarkan Maria Chin cabar kes Syariah

PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi di sini membenarkan Ahli Parlimen Petaling Jaya Maria Chin Abdullah mencabar undang-undang berhubung perintah tunjuk sebab yang dikeluarkan terhadapnya oleh Mahkamah Syariah berhubung kenyataannya yang ‘menghina’ sistem kehakiman Islam.

Berita berkaitan: Mahkamah Tinggi Syariah KL dengar tuntutan Emilia tinggal di Selangor

Hakim Wan Ahmad Farid Wan Salleh memberi kebenaran kepada Maria untuk memulakan semakan kehakiman pada prosiding dalam talian hari ini.

“Tanpa ambil kira sama ada dia Ahli Parlimen atau penjaja, mahkamah tidak akan berdiam diri.

“Dia telah datang ke mahkamah, mengadu bahawa haknya di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan menjadi taruhan kerana prosedur menghina mahkamah di bawah Akta Tatacara Mal Mahkamah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) adalah bercanggah dengan perlembagaan.

Berita berkaitan: Mahkamah Tinggi Syariah KL dengar tuntutan Emilia tinggal di Selangor

“Dalam usahanya untuk memulakan semakan kehakiman, beliau mahu Mahkamah Tinggi membatalkan perintah Mahkamah Syariah pada 14 Okt 2019 yang membenarkan ahli perniagaan SM Faisal SM Nasimuddin memulakan prosiding menghina mahkamah terhadapnya.

“Beliau mendakwa arahan itu dibuat dengan niat jahat.

“Dia telah mengemukakan bahan yang cukup dalam menghujahkan bahawa prosiding menghina mahkamah boleh dicemari oleh ketidakwajaran prosedur,” kata hakim.

Pada 5 Sept 2019, Maria mengeluarkan kenyataan media bahawa ‘wanita Islam masih didiskriminasi bawah sistem perundangan syariah Malaysia’.

Berita berkaitan: Mahkamah Tinggi Syariah KL dengar tuntutan Emilia tinggal di Selangor

Beliau berkata, keputusan Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman penjara tujuh hari kepada bekas isteri Faisal, Emilia Hanafi kerana menjadualkan semula tarikh melawat anak-anaknya adalah suatu ‘ketidakadilan yang berat’ dan ‘penghinaan sepenuhnya terhadap sistem kehakiman’.

Author

Pilihan Editor