HomeMV+PendapatBolehkah kita bergantung dengan GEG?

Bolehkah kita bergantung dengan GEG?

UNDANG-UNDANG baharu yang telah menarik perhatian orang ramai ialah undang-undang GEG, yang juga dikenali sebagai Generational End Game. Tujuan undang-undang ini adalah untuk memastikan penggunaan tembakau dapat dikurangkan dan dihentikan secara keseluruhannya.

Pandangan yang mempertikaikan telah diberikan oleh pihak berkuasa dan orang ramai, namun kerajaan belum lagi memberi kenyataan akhir mereka berkaitan dengan undang-undang yang mereka cuba laksanakan. Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi pendapat peribadi saya tentang apa yang boleh dilakukan oleh kerajaan serta bagaimana kita boleh mempertimbangkan pendapat orang ramai.

Mahathir Mohd Rais

Tidak boleh kita nafikan bahawa pengambilan tembakau adalah perkara yang serius dalam masyarakat hari ini. Walaupun ia tidak didokumenkan dalam undang-undang seperti yang didokumentasikan melalui pengalaman ramai, kebanyakan perokok mula merokok pada usia 14 hingga 15 tahun disebabkan oleh pengaruh rakan sebaya.

Ini adalah masalah kritikal kerana merokok mempunyai kesan-kesan yang berbahaya. Kesan-kesan tersebut boleh menyebabkan masalah kesihatan dan kehidupan yang menjadi penghalang kepada kemajuan seseorang individu apabila perokok bertambah usia. Namun, mengapakah pelaksanaan GEG ini dipertikaikan di kalangan pihak berkuasa dan orang ramai?

Pertama sekali, perlu kita setujui bahawa perang terhadap bahan-bahan yang memudaratkan tidak pernah berjaya di mana-mana negara. Sebabnya, apabila sesuatu bahan itu diharamkan, tiada garis panduan yang diberikan oleh pakar tentang bahayanya bahan tersebut. Sebagai contoh, perang terhadap dadah yang berlaku di Amerika hanya meningkatkan penggunaan dadah di kalangan rakyat mereka. Kematian dan kadar jenayah juga meningkat. Ini kerana orang ramai menggunakan bahan-bahan yang memudaratkan mereka tanpa kawalan daripada kerajaan.

Kebanyakan institusi kesihatan kerajaan dan swasta bersetuju dengan pelaksanaan GEG. Mereka percaya bahawa mencari jalan untuk menghentikan penggunaan tembakau secara berterusan boleh bantu dalam mengurangkan sebarang isu kesihatan pada masa hadapan yang akan memberi kesan kepada jangka hayat rakyat Malaysia. Walaupun kritikan mereka adalah benar, perlu diingat bahawa pelaksanaan GEG sebagai undang-undang tidak cukup untuk menghentikan perokok berantai daripada merokok. Ini adalah pendirian semasa semua profesional di luar sana. Perlu ada kaedah yang kukuh yang merangkumi sektor-sektor lain, bergabung bersama untuk membendung jumlah penggunaan tembakau tanpa mengejutkan orang ramai secara umum.

Keputusan yang dibuat oleh kerajaan boleh membawa impak yang besar kepada generasi masa depan negara ini. Sekiranya merokok boleh dihentikan, secara beransur-ansur atau serta-merta, tanpa menyusahkan orang ramai, maka ia adalah lampu hijau yang akan memuaskan hati orang ramai dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, jika ia akan menyebabkan kekacauan dan ketidakpuasan hati dalam kalangan orang ramai, pembuat keputusan harus menyemak semula laluan mereka untuk kebaikan rakyat dalam jangka masa yang panjang.

Mahathir Mohd Rais
Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Wilayah Persekutuan

*Tulisan ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian MEDIA VARIASI

Author

Pilihan Editor