HomeSukanGagal ke Piala Dunia 2022, Itali masih perlukan pemain 'kuda tua'

Gagal ke Piala Dunia 2022, Itali masih perlukan pemain ‘kuda tua’

Oleh: WAHYUDIN AL_BALINGI

PEMAIN veteran ditegah untuk bersara daripada skuad kebangsaan Itali setelah mereka gagal menempatkan diri beraksi di Piala Dunia 2022.

Penyerang Lazio, Ciro Immobile mengakui, Itali masih memerlukan kelibat pemain veteran untuk kembali berjaya di kancah antarabangsa.

Seperti diketahui, Gli Azzurri terkandas ke Qatar apabila gagal melepasi halangan peringkat kelayakan. Banyak pihak menyalahkan Immobile antara pemain senior Itali atas kegagalan mengaibkan itu.

Namun bagaimanapun, Itali dinilai tidak boleh berkembang di pentas tertinggi jika tidak diperkuat pemain berpengalaman dan hanya bersandarkan kepada para pemain muda.

Immobile sebenarnya mempertimbangkan untuk menggantung but bersama skuad kebangsaan, namun jurulatihnya Roberto Mancini masih sangat memerlukan pengalamannya.

“Memang benar, saya ingin bersara, namun saya kemudian bercakap dengan Mancini dan saya sedar masih lagi diperlukan.

“Ketika anda kecewa, anda memikirkan seribu perkara. Ada keperluan pemain-pemain veteran seperti kami, yang dapat membantu pemain muda untuk berkembang dan membuat proses pembaharuan lebih berjalan lancar bagi La Nazionale,” kata Immobile kepada RAI Sport.

Itali ini sedang menyusun pasukan dan membina semula kekuatan supaya dapat kembali mengambil bahagian di kejohanan Euro dan Piala Dunia akan datang.

Author

Pilihan Editor