HomeHiburanBTS rehat hingga 2025 demi khidmat ketenteraan Korea Selatan

BTS rehat hingga 2025 demi khidmat ketenteraan Korea Selatan

KUMPULAN KPOP terkenal dunia, BTS sah akan merehatkan aktiviti seni mereka sebagai satu kumpulan sehingga tahun 2025 bagi melaksanakan perkhidmatan ketenteraan Korea Selatan.

Perkara itu disahkan agensi muzik mereka, BIGHIT MUSIC dalam satu kenyataan pada Isnin.

“BIGHIT MUSIC dengan bangganya mengumumkan hari ini bahawa ahli BTS sedang bergerak ke hadapan dengan rancangan untuk memenuhi perkhidmatan tentera mereka.

“Selepas konsert fenomenal menyokong bidaan Busan untuk Ekspo Dunia 2030, dan apabila setiap individu memulakan aktiviti solo, inilah masa yang sesuai dan ahli BTS berbesar hati untuk berkhidmat,” katanya.

Untuk rekod, BIGHIT MUSIC menyatakan ahli kumpulan BTS, Jin memohon untuk membatalkan pelanjutan pendaftarannya dan akan mengikut prosedur pendaftaran Pentadbiran Tenaga Kerja Tentera.

Anggota lain juga akan menjalankan perkhidmatan ketenteraan secara berurutan mengikut perancangan mereka.

Sebelum ini, Jin yang dilahirkan pada 1992, dibenarkan Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan untuk menangguhkan perkhidmatannya mengikut Akta Perkhidmatan Tentera yang dipinda pada 2020, dan pendaftarannya ditangguhkan sehingga akhir tahun ini.

Memandangkan Jin telah menarik balik penangguhan pendaftaran perkhidmatan sehingga umur 30 tahun, dia dijangka akan mendaftar sebagai askar bertugas aktif sebaik sahaja notis pendaftaran dikeluarkan.

“Jin akan memulakan proses itu sebaik sahaja jadual pelepasan solonya selesai pada penghujung Oktober. Dia kemudian akan mengikuti prosedur pendaftaran kerajaan Korea.

“Ahli kumpulan lain merancang untuk menjalankan perkhidmatan ketenteraan mereka berdasarkan rancangan individu mereka sendiri.

“Kedua-dua syarikat dan ahli BTS tidak sabar-sabar untuk berkumpul semula sebagai sebuah kumpulan semula sekitar tahun 2025 berikutan komitmen perkhidmatan mereka,” katanya lagi.

Author

Pilihan Editor