HomeGlobalIndonesia: Hampir 100 kanak-kanak maut akibat kegagalan buah pinggang

Indonesia: Hampir 100 kanak-kanak maut akibat kegagalan buah pinggang

 

JAKARTA: Sejumlah 99 kanak-kanak berumur di bawah enam tahun meninggal dunia akibat kecederaan buah pinggang akut (AKI) di seluruh negara setakat tahun ini, menurut kementerian kesihatan Indonesia.

Kementerian itu mengenal pasti 206 kes AKI dari 20 wilayah setakat semalam dengan kadar kematian pesakit yang dirawat di Jakarta mencecah 65 peratus.

Siasatan sedang dijalankan dengan kerjasama agensi makanan dan ubat-ubatan (BPOM), pakar epidemiologi, pakar pediatrik, ahli farmakologi dan forensik polis untuk menentukan punca.

Kementerian itu juga menggesa kemudahan kesihatan dan farmasi menghentikan pemberian sebarang sirap atau cecair buat sementara waktu sehingga siasatan kes itu selesai, kata jurucakapnya, Mohammad Syahril dalam satu kenyataan.

Orang ramai boleh menggunakan dos dalam bentuk lain seperti tablet, kapsul dan suppositori sebagai alternatif.

Sabtu lepas, BPOM melarang syarikat farmaseutikal daripada mendaftarkan produk yang mengandungi dietilena glikol (DEG) dan etilena glikol (EG) ekoran peningkatan kes AKI.

Pada 5 Oktober, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan ubat berasaskan sirap untuk kanak-kanak yang mengandungi DEG dan EG adalah antara punca kegagalan buah pinggang akut di Gambia, Afrika Barat.

“Empat produk itu ialah Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup dan Magrip N Cold Syrup.

“Pengilang produk itu ialah Maiden Pharmaceuticals Limited (Haryana, India),” menurut WHO.

Bagaimanapun, menurut BPOM produk ini tidak terdapat di Indonesia. – BERNAMA

 

Authors

Pilihan Editor