HomeBeritaKonsert hiburan cetus kelakuan di luar tatasusila tidak dibenarkan di Kedah -...

Konsert hiburan cetus kelakuan di luar tatasusila tidak dibenarkan di Kedah – Sanusi

ALOR SETAR: Sebarang konsert hiburan yang mencetuskan kelakuan di luar tatasusila tidak akan dibenarkan di seluruh Kedah, kata Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Beliau dalam satu hantaran di Facebooknya hari ini berkata, kejadian muda-mudi terkinja-kinja tanpa arah dalam penganjuran ‘Muda Mudi Weekend Fest’ di Balai Seni Alor Setar kelmarin menjadi penanda aras kepada perkara itu.

“Kejadian kelmarin menjadi penanda aras bahawa sebarang aktiviti yang boleh merangsang pelanggaran norma masyarakat tempatan tidak boleh diberikan ruang untuk membiak.

“Pengajuran acara yang menyihatkan tubuh badan seperti fun run, fun ride, treasure hunt, pertandingan memancing dan lain-lain pertandingan yang selari dengan undang-undang, garis panduan program terbuka dan sesuai dengan tatasusila masyarakat tempatan adalah digalakkan,” katanya.

Muhammad Sanusi berkata, semua Pegawai Daerah yang mempengerusikan jawatankuasa berkaitan perlesenan hiburan telah dimaklumkan tentang hal itu dan arahan berkenaan berkuat kuasa serta-merta.

Semalam, tular di media sosial rakaman video persembahan kumpulan muzik di pentas yang disaksikan anak muda sambil melakukan pelbagai aksi antaranya menari di Balai Seni Alor Setar lantas mengundang rasa kurang senang memandangkan acara itu diadakan tidak jauh dari Masjid Zahir.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Seni dan Budaya Kedah, Mohd Firdaus Ahmad dalam laporan media sebelum ini berkata, pihak kerajaan negeri tidak mendapat maklumat terperinci mengenai pengisian festival itu termasuk konsert yang diadakan dan pihaknya akan memanggil penganjur utama festival itu bagi mendapatkan penjelasan. – BERNAMA

Authors

Pilihan Editor