HomeBeritaPM setuju PRU15 tahun ini - Mahdzir

PM setuju PRU15 tahun ini – Mahdzir

RANTAU PANJANG: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sudah menyatakan persetujuannya untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada tahun ini.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, persetujuan itu dinyatakan Perdana Menteri dalam pertemuan membabitkan lima kepemimpinan tertinggi atau ‘Top 5’ UMNO semalam.

“Menerusi pertemuan semalam, kita berbincang mengenai perkara berkaitan PRU, macam-macam isu dibangkitkan dari segi calonnya, duit, jentera dan macam-macamlah.

“Secara asasnya, Perdana Menteri juga sudah bersetuju PRU-15 diadakan tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Jelajah Mini Karnival Keluarga Malaysia FELCRA Berhad 2022 di Padang Kampung Batu Karang, di sini, hari ini.

Semalam Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO membuat ketetapan untuk mengadakan PRU15 tahun ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan dalam sidang medianya semalam berkata, susulan keputusan itu, Perdana Menteri akan mempersembahkan cadangan tarikh pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong selaras dengan Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

Mengenai persiapan UMNO bagi menghadapi PRU15, Mahdzir yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berkata, persiapan parti kini mantap dan sudah bersedia untuk menghadapinya.

Lima pemimpin tertinggi UMNO atau lebih dikenali ‘Top 5’ malam semalam mengadakan mesyuarat yang berlangsung di Ibu Pejabat UMNO di Menara Dato Onn, diikuti mesyuarat MKT.

Lima pemimpin yang menghadiri pertemuan itu terdiri Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hasan serta tiga Naib Presiden iaitu Ismail Sabri, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Mahdzir.

Author

Pilihan Editor