HomeMV+PendapatKebijaksanaan Agong tangani kemelut politik rakyat

Kebijaksanaan Agong tangani kemelut politik rakyat

TITAH dari Istana Negara penentu nasib dan masa depan rakyat dan pembentukan kerajaan Persekutuan.

Rakyat mungkin hampir lupa, sebenarnya kita perlu berbalik semula kepada Institusi Raja Berpelembagaan, yang sebelum ini ada pihak cuba menanam kebencian untuk menghapuskan institusi Raja Berpelembagaan.

Dahulu institusi ini dihina, sekarang terhegeh-hegeh pula datang minta perkenan.

Biarpun untuk membentuk kerajaan politik, menuntut rakyat jelata perlu melalui proses demokrasi, namun tidak semestinya ia menjadi penentu mutlak membentuk kerajaan baharu.

Ternyata, kuasa rakyat belum juga cukup ampuh, dan tidak mampu menjadi solusi kepada segala masalah dan krisis yang sedang dihadapi oleh rakyat dan negara ini.

Mungkin sudah sampai masanya untuk kita mentalkinkan demokrasi di negara ini.

Sebagai rakyat jelata kita sudah gagal untuk membentuk kerajaan politik melalui proses demokrasi.

Maka sewajarnya kita kembalikan segalanya kepada sistem Raja Berperlembagaan.

Sebagai rakyat jelata, junjunglah Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan sebagai kaedah dalam kita bernegara. Luhurkan kembali perlembagaan dan daulatkan undang-undang.

Kita melihat akhirnya Barisan Nasional (BN) mengambil keputusan yang tepat untuk menyerahkan segalanya kepada budi bicara dan kebijaksanaan dari pihak Istana Negara.

Itulah keputusan yang terbaik yang seharusnya diambil menyerahkan kepada budi bicara dan kebijaksanaan Istana Negara untuk melantik Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Sebagai rakyat Tuanku, kita akur dengan titah dan kehendak dari Istana Negara.

Rakyat sudah maklum, kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja (MRR) dengan berhemah menyelesaikan kemelut politik yang mengundang kebimbangan rakyat, dengan segera amat disenangi rakyat jelata.

Sebab itu adalah keutamaan Agong untuk melantik PM dan menteri-menteri Kabinet yang dipercayai mampu mentadbir urus negara, bagi pihak Agong dan Majlis Raja-raja, sekali gus mencerminkan Raja-raja dan Melayu.

Orang lain termasuk PM hanya boleh mencadangkan nama calon PM. Tidak kiralah apa alasannya.

Tapi Agong satu-satunya yang berkuasa melantik dan membatalkannya. No question as it, cukup hanya Agong bertitah, “Beta tidak berkenan”. Noktah!

Author

Pilihan Editor