HomeBeritaPencalonan Yeo Bee Yin di Puchong boleh wujudkan konflik kepentingan - C4

Pencalonan Yeo Bee Yin di Puchong boleh wujudkan konflik kepentingan – C4

CYBERJAYA: Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) mendakwa pencalonan Yeo Bee Yin daripada DAP-PH bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di Parlimen Puchong boleh mewujudkan konflik kepentingan.

C4 berkata, ini adalah kerana Yeo berkahwin dengan Ketua Pegawai Eksekutif IOI Properties Group Bhd, Lee Yeow Seng iaitu anak kepada mendiang pengasas IOI Group Berhad, Tan Sri Lee Shin Cheng.

“Walaupun wajar seorang ahli politik yang aktif berkahwin dengan ahli perniagaan yang berkuasa dan jelas menunjukkan perhubungan perniagaan-politik, pencalonan Yeo untuk kerusi Parlimen di kawasan di mana keluarga mentuanya mempunyai kepentingan perniagaan yang luas menunjukkan kebimbangan potensi konflik kepentingan,” katanya, lapor Malay Mail pada Ahad.

Menurut C4, Kumpulan IOI mempunyai kepentingan dalam kawasan tanah besar di seluruh kawasan Parlimen Puchong kerana hartanah pelaburan utamanya, termasuk Pusat Korporat Kewangan Puchong, IOI Boulevard Puchong, IOI Mall Puchong dan Sheraton Puchong.

Tambahnya, pencalonan Yeo untuk bertanding di Puchong adalah kesilapan terlepas pandang yang jelas, menunjukkan DAP tidak mengetahui hubungan perniagaannya dan paling teruk, hubungan itu boleh menjadi peluang untuk tujuan pembiayaan politik.

“Trend perniagaan dalam politik yang semakin meningkat dan sebaliknya menimbulkan nepotisme, kronisme, politik naungan dan pengaruh perniagaan yang tidak wajar terhadap penggubalan dasar.

“Isu-isu ini mesti dicegah dengan segala cara kerana ia akhirnya akan memiskinkan rakyat.

“Ketika Malaysia bersedia untuk satu lagi PRU bersejarah, ahli politik dan parti perlu diingatkan tentang keperluan mendesak Malaysia untuk membendung rasuah,” ujar C4.

Jelasnya, tanpa Akta Pembiayaan Politik atau dasar pengisytiharan aset, parti politik mesti terus berwaspada dalam memastikan perniagaan-politik dihadkan seboleh-bolehnya, terutamanya bagi parti-parti yang berkempen dalam agenda anti-rasuah dan reformis.

“Sebagai seseorang yang mempunyai kepentingan peribadi dalam kejayaan operasi Kumpulan IOI, kesaksamaan dan kebolehan Yeo untuk membuat keputusan mengutamakan kawasan pilihan rayanya dan kehidupan penduduknya diragui, tanpa mengira pencapaiannya sebagai menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar perubahan iklim (MESTECC),” katanya lagi.

Author

Pilihan Editor