HomeSukanUEL: Arsenal muncul juara kumpulan, elak bertembung Barcelona, Juventus

UEL: Arsenal muncul juara kumpulan, elak bertembung Barcelona, Juventus

KIERAN TIERNEY memastikan Arsenal menamatkan saingan kumpulan A selaku juara kumpulan dalam kejohanan Liga Europa 2022/2023 menerusi rembatan deras membawa kemenangan pasukan The Gunners ke atas FC Zurich 1-0.

Kemenangan ini menebus kekecewaan Arsenal setelah tumpas di tangan PSV Eindhoven 2-0 untuk meletakkan kedudukan sebagai juara serta mengelak perlawanan play-off di pusingan seterusnya.

Arsenal yang tampil menguasai keseluruhan permainan dan gol tunggal Tierney separuh masa pertama di Stadium Emirates menggembirakan penyokong The Gunners.

Pasukan pelawat menjaringkan gol menerusi Adria Guerrero pada separuh masa kedua namun dibatalkan yang memberi nafas kelegaan untuk Arsenal mengekalkan kemenangan dan meraih kedudukan juara kumpulan.

Status juara kumpulan membawa Arsenal mengelak bertemu pasukan seperti Barcelona dan Juventus dalam undian yang akan dijalankan Isnin ini manakala PSV menduduki tempat kedua, manakala pasukan FC Zurich tersingkir daripada UEL selepas menduduki tangga tercorot.

Author

Pilihan Editor