HomeGaya HidupBerjalan secara undur sumbang kepada kesihatan diri

Berjalan secara undur sumbang kepada kesihatan diri

CYBERJAYA: Ramai di antara kita yang lupa bahawa berjalan juga merupakan satu senaman tidak memerlukan usaha yang disengajakan mempunyai kelebihan untuk kesihatan kita.

Namun, apabila kita berjalan mengundur ke belakang, secara tidak langsung kita melatih dan mendorong diri untuk melakukan perkara yang mencabar.

Memetik laporan Geo News, beberapa kajian psikologi telah meneroka faedah melatih minda dengan melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang biasa kita lakukan.

Seperti disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berjalan pantas 10 minit setiap hari boleh memberikan beberapa manfaat kesihatan dan menyumbang ke arah minimum 150 minit aktiviti aerobik setiap minggu.

Menurut Pensyarah Fisiologi Senaman Klinikal di Universiti East London, Jack McNamara, berjalan adalah lebih rumit daripada yang kita ketahui.

Katanya, sistem visual, vestibular (sensasi yang berkaitan dengan gerakan seperti berpusing, berputar atau bergerak dengan pantas) dan sistem proprioseptif (pengetahuan tentang kedudukan badan kita dalam mana-mana ruang) mesti bekerjasama untuk memastikan kita tegak.

Otak manusia memerlukan lebih banyak masa untuk mengendalikan tuntutan tambahan untuk menyelaraskan sistem ini apabila kita berjalan ke belakang, jelasnya.

Justeru, tahap kesukaran yang lebih tinggi ini juga mempunyai kelebihan kesihatan yang lebih tinggi.

The Conversation melaporkan bahawa kestabilan dan keseimbangan adalah dua daripada kelebihan utama dan biasa diketahui untuk berjalan ke belakang.

Bagi kedua-dua orang yang sihat dan terutamanya bagi mereka yang menghidap osteoarthritis lutut, berjalan ke belakang boleh membantu keseimbangan dan gaya berjalan ke hadapan (cara seseorang berjalan).

Hal ini adalah kerana, kita mengambil langkah yang lebih sedikit dan lebih pendek apabila bergerak ke belakang, yang akan meningkatkan toleransi otot-otot kaki bawah sambil meredakan ketegangan pada sendi.

Malahan, selepas strok atau sebarang penyakit neurologi lain, keseimbangan dan kelajuan berjalan pesakit terjejas juga dirawat menggunakan kaedah berjalan ke belakang.

Lebih menakjubkan, berjalan ke belakang boleh menjadi lebih berkesan untuk mengekalkan berat badan yang sihat daripada berjalan biasa.

Menurut satu kajian, wanita yang menyelesaikan program latihan berjalan atau menjalankan enam minggu ke belakang didapati mengalami pengurangan lemak badan.

Penggunaan tenaga apabila berjalan ke belakang hampir 40 peratus lebih tinggi daripada semasa berjalan pada kelajuan yang sama ke hadapan.

Author

Pilihan Editor