HomeBeritaViralSanggup habis RM80,000 ‘renovate’ kantin sekolah! Rupanya wanita ini buat demi...

Sanggup habis RM80,000 ‘renovate’ kantin sekolah! Rupanya wanita ini buat demi…

 

CYBERJAYA: Selalunya kalau bercerita tentang renovasi, seringkali kedengaran kisah ubah suai ruangan dalam rumah seperti bilik, dapur atau ruang tamu.

Namun, siapa sangka seorang wanita sanggup berhabis duit hampir RM80,000 untuk ubah suai dekorasi tempat perniagaannya iaitu ruangan kantin di sekolah.

Menerusi perkongsian di akaun TikTok @mekkyn_ , dipaparkan beberapa kepingan foto menunjukkan proses pengubahsuaian ruangan kantin sekolah yang pada mulanya kelihatan uzur berubah wajah menjadi cantik dan mewah.

Berdasarkan perkongsian wanita berkenaan yang turut dikenali sebagai Ekyn Rosny, pada mulanya dia berniat untuk menjadi peniaga kantin sekolah susulan suaminya berhenti kerja di kilang atas faktor tertentu.

Setelah berhempas pulas mencari tender kantin, akhirnya niat Ekyn untuk menghadiahkan perniagaan kantin sekolah untuk suami berjaya dilunaskan dan nyata si suami amat menyukainya kerana dapat melihat karenah anak-anak kecil menjamu selera.

Malah, hasil pengubahsuaian kantin yang dijayakan pasangan suami isteri itu amat dihargai para pelajar dan pendidik di sekolah berkenaan.

Namun pada awalnya, kantin yang mereka berjaya miliki iaitu di SMK Aman Jaya, Sg. Petani, Kedah berada dalam keadaan uzur dan banyak barangan lama yang diguna oleh pemilik kantin terdahulu rosak dan buruk.

Rentetan itu, pasangan suami isteri tersebut mengambil keputusan untuk mengubah suai kantin berkenaan merangkumi bahagian dapur, tempat makan guru serta kawasan jualan makanan murid-murid bagi memastikan perniagaan mereka dapat beroperasi dengan bersih, selamat dan selesa.

Plan kami nak renovate balik, cantikkan balik, orang cakap tak rugi ke habiskan duit hampir 100k untuk kantin sekolah.

“Kami tiada pilihan melainkan buat juga, kalau tak buat macam mana kami nak beroperasi.

“Kami cuma berdoa agar Allah murahkan rezeki kami, dipermudahkan urusan. Kami tak minta jadi kaya cukuplah perniagaan ini mampu bagi kami kepuasan,” ujarnya menerusi video berkenaan.

@ekynrosnyy__

semoga ada rezeki lagi kami nak buat penambahan lagi lepas nie..

♬ Pretty song that imaged a sleeping baby – Azuline

Author

Pilihan Editor