HomeBeritaMahkamah & Jenayah‘Dendam kesumat’, 15 individu ditahan babit kes bunuh, kerat rakan sekerja

‘Dendam kesumat’, 15 individu ditahan babit kes bunuh, kerat rakan sekerja

 

SHAH ALAM: Polis menahan 15 warga asing dipercayai terlibat dalam kes bunuh seorang lelaki berusia 48 tahun yang mayatnya dikerat serta disimpan dalam bagasi sebelum dibuang dekat Kilometer 447, Lebuhraya Utara Selatan, di Rawang pada pertengahan Januari lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, suspek terdiri daripada warga Nepal (12 lelaki dan seorang wanita), Indonesia (seorang lelaki dan wanita) serta seorang lelaki warga Filipina.

Menurutnya, kesemua suspek itu berusia dalam lingkungan 24 hingga 54 tahun.

Tambah beliau, berdasarkan siasatan, enam daripada mereka berusia 24 hingga 30 tahun dipercayai terlibat dalam pembunuhan terbabit, bagaimanapun seorang daripada mereka masih bebas.

“Kita sudah menghantar kertas siasatan kepada pihak pendakwaan dan mendapat arahan tuduh dalam masa terdekat terhadap tiga lelaki termasuk yang masih bebas berusia,” katanya seperti dilapor Utusan hari ini.

Maklumnya lagi, siasatan mendapati kesemua suspek yang ditahan mempunyai motif pembunuhan mangsa bersifat ‘dendam peribadi’ memandangkan kesemua terlibat merupakan rakan sekerja sebagai pengawal keselamatan dekat sebuah pangsapuri di Sungai Buloh.

“Mangsa telah dibunuh dan dikerat di bilik stor tempatnya bekerja oleh rakan senegaranya.

“Suspek kemudiannya membawa bagasi berisi keratan anggota badan mangsa menggunakan motosikal sebelum membuangnya di tepi lebuh raya itu,” ujarnya.

Terdahulu, media tempatan melaporkan mayat seorang warga asing yang dikerat tujuh bahagian itu dipercayai meninggal dunia kira-kira 12 jam sebelum ditemukan di tepi lebuh raya berkenaan.

Author

Pilihan Editor