HomeBeritaJohari ketuai pasukan petugas siasat skandal 1MDB

Johari ketuai pasukan petugas siasat skandal 1MDB

CYBERJAYA: Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dilantik mengetuai pasukan petugas bagi menyelesaikan beberapa isu membabitkan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Lantikan Bekas Menteri Kewangan II itu diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat pada Khamis selepas bersetuju dengan kritikan Ahli Parlimen Titiwangsa itu berhubung penyelesaian kerajaan dengan Goldman Sachs bernilai AS$2.5 bilion.

Penyelesaian dengan bank pelaburan antarabangsa itu dicapai pada tahun 2020 ketika pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya sendiri malu dengan keputusan terbabit. Amat sedikit ketika persefahaman itu dibuat. Goldman Sachs mengaut keuntungan daripada kerja keras kita,” kata Anwar seperti dilapor Kosmo hari ini.

Untuk rekod, kerajaan pimpinan Muhyiddin ketika tahun 2020 lalu hanya mencapai penyelesaian bersama Goldman Sachs dengan bank pelaburan itu membayar AS$2.5 bilion kepada kerajaan dan memberi jaminan pulangan aset 1MDB yang dirampas di seluruh dunia, bernilai AS$1.4 bilion.

Bagaimanapun, Johari baru-baru ini menggesa kerajaan menyiasat peranan pihak yang terbabit dalam penyelesaian dengan Goldman Sachs kerana menyifatkan tindakan sedemikian tidak adil dan meragukan.

Johari berkata, Goldman Sachs bertindak sebagai penasihat kewangan dan pengurus utama kepada tiga bon yang dikeluarkan 1MDB bernilai AS$6.5 bilion, sekali gus meraih AS$600 juta sebagai yuran komisyen.Selain itu kata Johari, dua bekas pekerja Goldman Sachs juga bukti penyelesaian itu meragukan.

Author

Pilihan Editor