HomeSukanPiala FA: Pasukan League Two tunjuk jalan keluar kepada Southampton

Piala FA: Pasukan League Two tunjuk jalan keluar kepada Southampton

PASUKAN Grimsby Town yang beraksi di League Two membuat kejutan dengan menewaskan pasukan yang beraksi di Premier League, Southampton di Stadium ST. Mary sekali gus melayakkan diri ke pusingan suku akhir Piala FA.

Grimsby Town yang di bawah kendalian Paul Hurst mencipta sejarah apabila menjadi kelab pertama dalam kejohanan Piala FA berjaya menewaskan lima pasukan yang berada di liga yang lebih tinggi termasuk keputusan awal pagi tadi ke atas Southampton dengan jaringan 2-1. 

Gavan Holohan menghadiahkan dua jaringan dari sepakan penalti buat Grimsby Town sudah cukup untuk memalukan tuan rumah dan melayakkan diri ke pusingan suku akhir manakala gol saguhati Southampton disumbangkan oleh Duje Caleta-Car pada babak akhir permainan. 

 

https://twitter.com/EmiratesFACup/status/1631187581881688065?s=20

 

 

 

Southampton menjadi pasukan pertama dari divisyen utama yang disingkirkan dalam kejohanan Piala FA oleh pasukan yang berada di divisyen keempat. 

Pasukan Grimsby Town akan bertemu dengan Brighton and Hove Albion dalam suku akhir pada 18 Mac ini dan ia merupakan pertembungan pertama mereka sejak edisi 1938-39.

Author

Pilihan Editor