HomeHiburanViu hentikan tayangan filem Mentega Terbang

Viu hentikan tayangan filem Mentega Terbang

CYBERJAYA: Tayangan filem kontroversi, Mentega Terbang di platform penstriman Viu kini dihentikan.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), walaupun tidak mempunyai kuasa menapis filem dan drama televisyen kerana tidak berada di bawah bidang kuasanya, suruhanjaya itu sudah menghubungi Viu sebelum mengesahkan penamatan filem berkenaan.

Jelas SKMM lagi, pihaknya komited bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi memantau sebarang kandungan yang bercanggah dengan ajaran Islam.

“Seksyen 3 (3) Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 menyatakan bahawa penapisan filem atau drama pada platform penstriman tidak terletak di bawah bidang kuasa SKMM.

“SKMM akan sentiasa bekerjasama dan memberi sokongan teknikal kepada jabatan agama negeri untuk menjalankan siasatan di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah,” katanya dalam satu kenyataan.

Untuk rekod, filem Mentega Terbang mendapat kritikan daripada pelbagai pihak susulan kandungan filem itu memaparkan kefahaman yang bertentangan dengan agama Islam di Malaysia.

Perkara itu turut diperakui Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, yang memaklumkan pemeriksaan JAKIM mendapati kandungan filem itu nyata bertentangan dengan akidah Islam.

Antara babak yang menjadi perbahasan umum adalah ketika watak utama, Aisyah, mahu memakan daging babi menjadi tular berserta babak bapanya membenarkan dia meninggalkan Islam untuk memeluk agama lain.

Author

Pilihan Editor