HomeHiburanMawi kerap muntah darah, terasa ‘mati’ 15 minit

Mawi kerap muntah darah, terasa ‘mati’ 15 minit

 

CYBERJAYA: Penyanyi dan penyampai radio, Mawi, berkongsi pengalamannya terkena penyakit misteri sehingga membuatkan dia ‘mati’ hampir 15 minit.

Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, 42, berkata, kejadian yang dilaluinya sedekad lalu itu membuatkan dia terpaksa menyepikan diri daripada dunia seni kerana dirinya seringkali muntah darah dan terpaksa bergantung pertolongan orang lain untuk bergerak.

“Saya ibarat mati hidup semula. 15 minit saya tidak bernafas. Bila sedar semula, saya nampak isteri sudah meraung menangis sambil lap darah yang berlumuran.”

“Ketika itu, saya sudah terlantar di katil hospital. Saya muntah darah terlalu banyak. Sampai satu detik, saya ibarat berada di ambang sakaratul maut. Saya seperti dapat saya, mungkin inilah pengakhirannya.

“Bila sedar semula, saya nampak isteri menangis. Saya tak tahu yang saya sudah berhenti nafas selama 15 minit. Semua ingat saya sudah ‘pergi’. Tetapi Allah beri peluang kedua,” katanya seperti dilapor Utusan Malaysia.

Malah, Mawi turut menyatakan dia terpaksa berehat daripada industri seni selama tiga tahun selepas kejadian tersebut kerana timbul rasa fobia dan takut untuk terus berkarya.

“Isteri saya memang minta berhenti menyanyi. Dia minta saya keluar dari industri seni, dia takut kejadian sama berulang. Tetapi saya suka menyanyi, berlakon, mengarah dan jadi penyampai radio.

“Mula-mula memang ada perasaan fobia tetapi Tuhan sudah letak saya dalam industri seni ini. Saya perlu buat yang terbaik. Tawakal dan percaya pada Tuhan.

“Tiga tahun saya diam, saya fikir mahu berhenti atau tidak. Ketika itu datang tawaran mengarah. Sejak itu saya lebih ghairah dalam dunia pengarahan,” katanya.

Mengulas lanjut berhubung keadaan kesihatannya sekarang, penyanyi yang popular dengan lagu Aduh Saleha itu memaklumkan dia kini sentiasa mengutamakan amalan wajib dan sunat serta sentiasa berhati-hati terutama dalam berkongsi tentang perjalanan karier dan kehidupannya.

“Saya bercerita untuk kebaikan semua. Bukan untuk memancing perhatian atau menuduh sesiapa. Tidak sama sekali. Bukan saya shaja perlu berhati-hati, semua orang. Kita kena reda, kalau Allah tak izin tak jadi.

“Cuma sekarang, kita amalkan apa yang seharusnya. Saya perlu melindungi keluarga, isteri dan anak. Saya juga perlu jaga diri sendiri. Amalkan solat, zikir, al-Quran dan bacaan Asma’ul Husna,” ujarnya.

Ditanya berhubung perkembangan terkini, Mawi memaklumkan bakal melancarkan filem Zim Zim Ala Kazim yang mengangkat kisah benar penceramah terkemuka, Datuk Kazim Elias.

Kongsinya, filem tersebut sepatutnya ditayang di platform TV berbayar namun selepas melalui beberapa proses penyuntingan, pihak produksi mengambil keputusan untuk menayangkan naskhah tersebut di layar perak.

“Ini memang cerita sebenar Ustaz Kazim. Dia sendiri berlakon hampir 90 peratus dalam filem ini. Kita memang respek usaha dan komitmennya dalam pembikinan filem ini. Tak mudah tetapi saya kagum dengan dia.

“Kita tak dapat elak jika ada yang kurang suka atau gemar dengan kisah yang bakal dipaparkan. Itu terpulang kepada citarasa dan minat masing-masing. Cuma saya lihat dari sudut positif.

“Banyak pengajaran yang boleh kita ambil. Sebab itu saya mahu mengangkat kisah penyakit misteri dan sihir yang pernah dilalui ustaz Kazim,” katanya.

Author

Pilihan Editor