HomeTeknologiWhatsApp akan benarkan pengguna edit mesej, sehingga 15 minit selepas dihantar

WhatsApp akan benarkan pengguna edit mesej, sehingga 15 minit selepas dihantar

WHATSAPP kini akan membenarkan pengguna mengedit mesej, menggunakan ciri yang ditawarkan oleh aplikasi pemesejan lain, seperti Telegram dan Signal.

Dalam kemas kini yang diumumkan Isnin, aplikasi milik Meta itu berkata bahawa mesej boleh diedit sehingga 15 minit selepas dihantar.

Ciri baharu itu dijangka akan dilancarkan kepada kira-kira 2 bilion pengguna WhatsApp dalam beberapa minggu akan datang.

“Daripada membetulkan salah ejaan mudah kepada menambahkan konteks tambahan pada mesej, kami teruja untuk membawa anda lebih kawalan ke atas ‘chat’ anda,” tulis syarikat itu dalam catatan blog pada Isnin.

“Apa yang anda perlu lakukan ialah tekan lebih lama pada mesej yang dihantar sehingga 15 minit selepas itu dan pilih ‘Edit’ daripada menu,” tambahnya.


Mesej yang diubah akan dipaparkan sebagai “diedit”, memberitahu penerima bahawa perubahan telah dibuat. Bagaimanapun, mereka tidak akan ditunjukkan bagaimana mesej itu telah dilaraskan.

Beberapa aplikasi pemesejan pesaing seperti Signal dan Telegram sudah menawarkan ciri penyuntingan mesej. Sementara itu, Twitter turut menawarkan tetingkap suntingan mesej selama 30 minit kepada pelanggan perkhidmatan Twitter Bluenya.

Meta, yang juga memiliki Facebook dan Instagram, telah terkenal kerana usahanya untuk meniru aplikasi pesaing sejak beberapa tahun kebelakangan ini – sesetengahnya memberi kejayaan yang lebih besar berbanding yang lain.

Pada tahun 2013, syarikat itu memperkenalkan Instagram Stories pada tahun 2016 yang mencapai kejayaan yang besar, setelah gagal untuk membeli aplikasi foto Snapchat. Walau bagaimanapun, usaha selepas itu untuk meniru aplikasi komunikasi kejiranan Nextdoor dan aplikasi video selebriti Cameo telah ditamatkan.

Syarikat itu kini dilaporkan sedang bersedia untuk melancarkan replika Twitter seawal Jun, dengan tumpuan kepada “pencipta dan tokoh masyarakat.” – CNBC

Author

Pilihan Editor