HomeBeritaViralKanak-kanak 12 tahun pegang lima ijazah

Kanak-kanak 12 tahun pegang lima ijazah

KUALA LUMPUR: Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun dari California berjaya memegang lima ijazah di usia yang masih mentah.

Clovis Hung berjaya melakukan semua ini melalui hasil didikan di rumah dan menamatkan pengajiannya bersama rakan sekelas yang lain.

Memetik laporan Keluarga, Clovis mendapat inspirasi untuk menghadiri Kolej Fullerton selepas melihat Jack Rico iaitu seorang remaja berusia 16 tahun mendaftar dan menamatkan pengajian dengan empat ijazah pada usia 13 tahun.

Clovis bagaimanapun berjaya mengatasi rekod itu dan telah menjadi graduan termuda dalam sejarah Fullerton.

Dia telah menamatkan pengajiannya dengan lima ijazah iaitu Bersekutu Seni dalam Sejarah, Sains Sosial, Tingkah Laku Sosial dan Pembangunan Diri, Seni dan Ekspresi Manusia, serta Sains dan Matematik.

Fullerton menyediakan program khas yang membolehkan pelajar menghadiri kolej mereka sambil melengkapkan kurikulum homeschool.

Difahamkan, Clovis dan ibunya pada awalnya mengakui sukar untuk melakukannya lebih-lebih lagi dengan pembahagian masa.

“Soalan pertama yang biasa ditanya oleh profesor dan rakan sekelas ialah berapa umur saya. Mereka terkejut dengan apa yang saya buat di sini dan sentiasa ingin tahu tentang markah kuiz dan peperiksaan saya.

“Namun, selepas itu, saya telah menunjukkan sikap yang serius terhadap pelajaran saya. Membuatkan mereka semua percaya pada keupayaan dan keazaman saya untuk mendapat gred yang baik,” katanya.

 

Author

Pilihan Editor