HomeGlobalUkraine letupkan Nord Stream, lapor media

Ukraine letupkan Nord Stream, lapor media

 

PERISIK Belanda mengetahui rancangan Ukraine untuk memusnahkan saluran paip gas Nord Stream dan telah memberi amaran kepada Washington, menurut laporan baharu oleh penyiar Belanda dan Jerman.

Agensi perisikan tentera Belanda, MIVD, mengetahui daripada sumber di Ukraine tahun lalu bahawa Kiev merancang untuk memusnahkan saluran paip itu, lapor penyiar Belanda, NOS pada Selasa. MIVD kemudian memberitahu CIA, yang meyakinkan pasukan operasi Ukraine untuk membatalkan rancangan itu, kata laporan tersebut.

Dakwaan ini pertama kali diterbitkan minggu lalu oleh Washington Post, memetik dokumen Pentagon yang bocor. Walau bagaimanapun, Washington Post tidak menamakan MIVD sebagai “sekutu rapat” yang memberitahu CIA.

Kedua-dua Washington Post dan NOS mengenal pasti ketua komander angkatan tentera Ukraine, Jeneral Valery Zaluzhny, sebagai ketua operasi. Presiden Ukraine, Vladimir Zelensky menegaskan bahawa beliau tidak tahu menahu tentang komplot bom, dan Zaluzhny tidak kelihatan di khalayak ramai sejak serangan peluru berpandu Rusia menghentam “pusat membuat keputusan” Ukraine bulan lalu, dan tidak menjawab dakwaan tersebut.

CIA memaklumkan beberapa agensi rakan kongsinya di Eropah mengenai rancangan itu, yang menurut Die Zeit melibatkan enam komando. Tentera elit ini akan menyewa bot dan peralatan skuba menggunakan identiti palsu dan menanam bahan letupan di laluan Nord Stream 1, sekitar 80 meter di bawah Laut Baltik. Operasi itu akan berlaku sejurus selepas latihan BALTOPS NATO pada Jun 2022, dakwa Die Zeit.

Laporan itu secara khusus menyebut saluranNord Stream 1 sebagai sasaran, manakala pensabotaj sebenar menyasarkan kedua-dua saluran Nord Stream 1 dan Nord Stream 2.

Butiran ini berdasarkan laporan awal oleh New York Times, yang mendakwa pada bulan Mac bahawa “kumpulan pro-Ukraine” meletupkan saluran gas, dan oleh Der Spiegel Jerman, yang mendakwa bahawa kumpulan itu menggunakan kapal layar yang disewa untuk mengangkut bahan letupan ke tapak letupan. Menurut kemas kini terbaru oleh Wall Street Journal, penyiasat Jerman mengesyaki kumpulan itu mungkin beroperasi di luar Poland.

Semua teori ini telah dicanggah oleh wartawan Amerika Seymour Hersh, yang mendakwa pada bulan Februari bahawa pentadbiran Biden mengarahkan CIA untuk mengebom saluran dengan bantuan Tentera Laut Norway, menggunakan latihan BALTOPS sebagai penutup. Kisah kapal layar yang disewa, Hersh berkata selepas itu, telah digunakan di media AS dan Jerman untuk mengalih tumpuan oleh CIA dan rakan sejawatannya dari Jerman, BND.

Presiden Rusia, Vladimir Putin pada bulan Mac berkata bahawa dia “sepenuhnya bersetuju” dengan kesimpulan Hersh. Presiden Rusia itu berhujah bahawa AS khususnya mendapat manfaat daripada serangan itu kerana kedudukannya sebagai pembekal gas bersaing ke Eropah. – RT

Author

Pilihan Editor