HomeGlobalArab Saudi benarkan rakyatnya jemput rakan Islam negara lain melawat, tunai umrah

Arab Saudi benarkan rakyatnya jemput rakan Islam negara lain melawat, tunai umrah

WARGA Arab Saudi akan dapat menjemput rakan Islam mereka ke negara itu di bawah “visa lawatan peribadi” yang membolehkan mereka melakukan umrah dan lawatan domestik, umum negara itu.

Umat Islam yang menerima jemputan daripada warga Arab Saudi akan boleh memohon “visa lawatan peribadi,” kata Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi dalam satu kenyataan di Twitter pada Khamis.

Permohonan visa lawatan peribadi boleh dibuat secara terus atau dalam talian, dan visa boleh diperoleh untuk kemasukan tunggal atau berbilang penyertaan, tambah kementerian itu.

Walaupun visa kemasukan tunggal sah selama 90 hari, visa kemasukan berbilang sah untuk satu tahun, dan seseorang yang mempunyai visa kemasukan berbilang boleh tinggal di negara ini selama maksimum 90 hari, tambahnya.

Mereka yang menerima visa lawatan peribadi akan dapat melakukan ibadah umrah di Makkah serta melawat Masjid al-Nabawi, atau Masjid Nabawi di Madinah.

Kenyataan itu tidak menyebut maklumat mengenai tarikh mula dan yuran visa.

Pada 2016, Arab Saudi membuka tapak bersejarah dan budaya kepada pelawat untuk membangunkan pelancongan sebagai sebahagian daripada wawasan 2030nya.

Berusaha untuk mempelbagaikan ekonomi berasaskan minyak negara, Arab Saudi menyasarkan untuk meningkatkan jumlah pengunjung tahunan kepada 100 juta menjelang 2030 dan mewujudkan satu juta pekerjaan dalam sektor ini. – Anadolu Agency

Author

Pilihan Editor