HomeTeknologiEspresso senjata baharu perangi Alzheimer?

Espresso senjata baharu perangi Alzheimer?

KOPI espresso boleh mengandungi sebatian yang menghalang perkembangan penyakit Alzheimer.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry mendapati sebatian espresso tertentu berpotensi mempengaruhi permulaan penyakit.

Keputusan makmal awal tidak mengesahkan bahawa meminum espresso akan menghalang Alzheimer pada manusia.

Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi batu loncatan ke arah mencari atau mereka bentuk sebatian bioaktif lain terhadap penyakit neurodegeneratif, termasuk Alzheimer.

Menangani pembentukan protein tau

Protein yang dipanggil tau membantu menstabilkan struktur dalam otak yang sihat, tetapi protein ini boleh membentuk gumpalan, atau fibril, dalam penyakit Alzheimer dan keadaan neurodegeneratif yang lain.

Proses ini dipercayai memainkan peranan penting dalam perkembangan dan perkembangan penyakit ini.

Dr Mariapina D’Onofrio, dari Universiti Verona, dan rakan-rakannya memutuskan untuk menyiasat sama ada sebatian tertentu dalam espresso boleh menghalang pengumpulan tau.

Untuk melakukan ini, pasukan menjalankan eksperimen menggunakan espresso yang diperbuat daripada biji kopi yang dibeli di kedai.

Sebatian bioaktif Espresso

Para penyelidik mencirikan struktur kimia espresso menggunakan spektroskopi resonans magnetik nuklear, mengenal pasti beberapa sebatian utama: kafein dan trigonel (kedua-dua alkaloid), genistein (sejenis flavonoid), dan teobromin (sebatian yang juga terdapat dalam coklat).

Sebatian ini, bersama-sama dengan ekstrak espresso lengkap, diinkubasi bersama bentuk protein tau yang dipendekkan sehingga 40 jam.

Apabila kepekatan ekstrak espresso, kafein atau genistein meningkat, fibril tau menjadi lebih pendek dan tidak membentuk kepingan yang lebih besar.

Hasil yang paling dramatik diperhatikan dengan ekstrak espresso lengkap.

Eksperimen lanjut mendedahkan bahawa kafein dan ekstrak espresso boleh mengikat fibril tau yang telah terbentuk sebelumnya.

Fibril yang dipendekkan didapati tidak toksik kepada sel, dan ia tidak bertindak sebagai “benih” untuk pengumpulan selanjutnya.

Dr D’Onofrio memberitahu The National: “Kesan perencatan adalah serupa dengan yang diperhatikan dalam kes sebatian lain seperti limonoid, oleocanthal dan curcumin.

“Hasil kajian kami yang menarik ialah sebatian tunggal memberikan kesan yang lebih rendah daripada campuran kopi.

“Pengambilan kopi espresso sederhana – dua atau tiga cawan sehari – boleh memberikan jumlah biomolekul yang setanding dengan kepekatan yang menunjukkan kesan antipengumpulan dalam kajian kami.”

Implikasi dan penyelidikan masa hadapan

Walaupun penemuan ini memberikan pandangan yang menarik tentang potensi neuroprotektif kopi espresso, lebih banyak kajian diperlukan sebelum kesan pada manusia dapat disahkan.

Espresso, seperti minuman kopi lain, mengandungi lebih daripada seribu sebatian.

Walaupun bioaktiviti keseluruhan minuman dan komponen individunya telah diterokai, mekanisme sebenar sebatian ini mempengaruhi protein tau, dan bagaimana ini boleh diterjemahkan kepada manfaat neuroprotektif untuk manusia, masih tidak jelas.

Kerja pasukan penyelidik mencadangkan perancah molekul yang berpotensi untuk mereka bentuk terapi terhadap penyakit neurodegeneratif, terutamanya yang melibatkan protein tau.

Dr D’Onofrio berkata: “Matlamat utama kajian kami adalah untuk memahami sama ada salah satu minuman yang paling banyak digunakan boleh memberi kesan yang baik pada salah satu ciri sekumpulan penyakit neurodegeneratif, pengumpulan tau.

“Untuk kajian seterusnya, kami akan memberi tumpuan kepada sebatian lain yang berasal dari makanan, khususnya yang biasa dalam diet Mediterranean kerana tidak banyak kajian telah dijalankan ke atas protein tau.”

Penemuan ini menggariskan potensi menyiasat komponen diet harian untuk sifat penggalak kesihatan mereka.

Author

Pilihan Editor