HomeBeritaLapar nak makan selepas tiga hari tersepit dalam kereta kemalangan

Lapar nak makan selepas tiga hari tersepit dalam kereta kemalangan

 

SUNGAI PETANI: Umur seorang warga emas masih panjang apabila dia ditemui masih ber­nyawa selepas tiga hari terlibat dalam kemalangan di Jalan Bukit Selambau-Kuala Ketil berdekatan Taman Chempaka, Bukit Selambau di sini pada Jumaat lalu.

Ketika ditemui, Che Ishak Shaari, 72, dilaporkan tidak sedarkan diri setelah tersepit di dalam kenderaannya.

Menurut anak mangsa, Mohd. Haidie, 46, bapanya sempat memaklumkan dia terbabas ketika dalam perjalanan ke Kuala Ketil pada pukul 6.10 pagi, 18 Julai lalu.

“Dia (bapa) beritahu lapar kerana tidak menjamah sebarang makanan selama empat hari sejak malam Isnin lalu (17 Julai) sebaik tersedar. Dia meminta makanan dan air.

“Bapa saya masih belum pulih sepenuhnya. Kami sekeluarga bersyukur dan berterima kasih kepada semua pihak termasuk polis yang terlibat dalam mencarinya sejak hari pertama dilaporkan hilang,” katanya ketika ditemui di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), di sini semalam.

Menurut Mohd. Haidie, pada hari kejadian, seorang penduduk kampung Bukit Selambau mengesan sebuah kereta Proton Iswara remuk di kawasan cerun pada Khamis lalu. Lelaki itu bagaimanapun tidak menghampiri kereta itu kerana cuaca gelap.

“Semasa pulang ke rumah, dia terkejut apabila ternampak hantaran di Facebook mengenai pencarian warga emas hilang dan kereta tersebut sama seperti dilihat sebelum itu.

“Lelaki itu menghubungi saya sebelum saya bergegas pulang ke Kedah dari ibu negara. Pada pukul 7.45 pagi, saya pergi ke lokasi berkenaan. Alhamdulillah kami jumpa bapa,” ujarnya.

Jelasnya, sepanjang kehila­ngan bapanya, dia dan lima adik-beradik berasa susah hati selepas lebih 50 panggilan telefon tidak dijawab.

“Walaupun berjauhan, kami kerap menghubungi bapa sebab dia tinggal seorang diri,” katanya.

Kosmo! semalam melaporkan seorang warga emas yang hilang sejak Selasa lalu ditemui tersepit di dalam kereta pagi Jumaat selepas terlibat kemalangan di kawasan cerun Jalan Bukit Selambau-Kuala Ketil.

Mangsa dari Kampung Pantai Cicar, Kuala Ketil ditemui orang awam pada pukul 7.45 pagi.

Lelaki itu mengalami kecede­raan patah tangan kiri selain luka pada badan serta kepala.

Author

Pilihan Editor