HomeGlobalGreece bergelut dengan kebakaran besar hutan

Greece bergelut dengan kebakaran besar hutan

ATHENS: Greece terus bergelut dengan kebakaran hutan yang besar di seluruh negara, lapor media tempatan pada Isnin.

Selain kebakaran hutan yang berlaku pada Sabtu di timur laut wilayah Alexandroupolis yang memusnahkan kawasan hutan dan pertanian yang luas, kebakaran juga berlaku pada Isnin di kawasan timur laut Kavala dan Rodopi serta di Pulau Evia dan di wilayah Boeotia, kedua-duanya di bahagian tengah negara itu, kata agensi berita AMNA yang dikendalikan kerajaan.

Di Alexandroupolis, di mana sekurang-kurangnya 15 penempatan telah dipindahkan setakat ini, 59 jentera bomba dengan 214 anak kapal, 11 pasukan bomba berjalan kaki, 10 pesawat pemadam kebakaran dan tujuh helikopter penjatuhan air sedang memadamkan kebakaran untuk hari ketiga, walaupun angin kencang .

Lewat Isnin, pemindahan bermula di sebuah hospital di pinggir Alexandroupolis sebagai langkah pencegahan manakala seorang mangsa, dilaporkan sebagai pendatang, ditemui mati di kampung Lefkimmi.

Di Boeotia, di mana kebakaran masih di luar kawalan walaupun usaha dilakukan sedaya upaya, seorang gembala berusia 80 tahun yang dilaporkan pergi menyelamatkan kambing ternakannya ditemui mati.​​​​​​​

Di Evia, perintah pemindahan telah dikeluarkan untuk sekurang-kurangnya dua penempatan, dan bot bersiap sedia untuk mengambil bahagian dalam kemungkinan operasi pemindahan.

Dalam perkembangan berkaitan, Greece meminta agar Mekanisme Perlindungan Awam Eropah diaktifkan oleh Kesatuan Eropah untuk mendapatkan bantuan, dan Romania dan pentadbiran Cyprus Greek telah bertindak balas, menghantar 56 anggota bomba dengan 10 jentera bomba dari Romania dan pesawat pemadam kebakaran, yang dijangka tiba di Greece pada waktu petang.

Kementerian Krisis Iklim dan Perlindungan Awam juga mengumumkan satu langkah kawalan termasuk tetapi tidak terhad kepada larangan lawatan ke kawasan pergunungan dan hutan tertentu serta lokasi lain yang terdedah kepada kebakaran dan rondaan oleh tentera di kawasan tersebut.

Perkhidmatan bomba negara sementara itu memberi amaran tentang risiko kebakaran yang sangat tinggi pada Selasa di enam wilayah berikutan panas melampau dan angin kencang.

Author

Pilihan Editor