HomeGlobalKebakaran hutan Kanada: British Columbia isytihar darurat, 15,000 keluarga diarah pindah

Kebakaran hutan Kanada: British Columbia isytihar darurat, 15,000 keluarga diarah pindah

KIRA-KIRA 15,000 keluarga telah diarah berpindah di British Columbia Kanada, ketika anggota bomba bertempur dengan kebakaran hutan yang marak yang telah membakar kediaman.

Pegawai berkata, sebilangan besar bangunan terbakar di West Kelowna, sebuah bandar dengan 36,000 orang penduduk, dan lebih 2,400 keluarga telah dipindahkan.

Keadaan darurat telah diisytiharkan untuk seluruh wilayah, di mana ratusan kebakaran berasingan sedang marak.

Beratus-ratus batu ke utara, api besar menghala ke arah bandar Yellowknife.

Tarikh akhir rasmi untuk mengosongkan bandar itu – ibu negara Wilayah Barat Laut Kanada – telah berakhir dan seorang pegawai tempatan berkata hampir semua orang yang tinggal di sana telah pergi, sama ada dengan kereta atau kapal terbang.

Kira-kira 19,000 daripada 20,000 penduduk bandar itu telah dipindahkan, kata menteri persekitaran dan komuniti wilayah itu, Shane Thompson.

“Ada yang memilih untuk berlindung di tempat mereka. Jika anda masih berada di Yellowknife dan anda tidak menyumbang untuk bantuan kecemasan, sila berpindah,” kata Thompson.

Thomson memberi amaran bahawa lebuh raya dan lapangan terbang boleh terjejas oleh kebakaran hutan.

Di British Columbia, perintah pemindahan meningkat daripada meliputi 4,000 rumah pada petang Jumaat kepada kira-kira 15,000 dalam masa sejam. 20,000 lagi rumah berada dalam keadaan berjaga-jaga.

Perdana Menteri wilayah itu, David Eby berkata, situasi itu “berkembang dengan pantas” dan para pegawai bersiap sedia untuk “situasi yang sangat mencabar pada hari-hari mendatang”.

“Tahun ini, kami menghadapi musim #BCWildfire terburuk pernah,” tulis Eby pada Jumaat dalam siaran di X, dahulunya Twitter. “Memandangkan keadaan yang bergerak pantas ini, kami mengisytiharkan darurat wilayah.”

Perdana Menteri berkata, ini akan memastikan “bahawa kami berada dalam kedudukan untuk mengakses dengan pantas mana-mana alat yang kami perlukan untuk membantu komuniti”.

Beliau berkata, semakin ramai orang dipindahkan, memberi amaran bahawa “perintah kecemasan boleh termasuk sekatan perjalanan ke kawasan tertentu jika orang tidak menghormati arahan kami untuk mengelakkan perjalanan yang tidak penting”.

Kanada mengalami musim kebakaran terburuk dalam rekod, dengan sekurang-kurangnya 1,000 kebakaran berlaku di seluruh negara, menurut Pusat Kebakaran Hutan Antara Agensi Kanada.

Pakar berkata, perubahan iklim meningkatkan risiko cuaca panas dan kering yang mungkin mencetuskan kebakaran hutan.

Haba yang melampau dan bertahan lama menarik lebih banyak lembapan daripada tanah, yang boleh menyediakan bahan api untuk kebakaran yang boleh merebak pada kelajuan yang luar biasa, terutamanya jika angin kuat.

Terdahulu, ketua bomba West Kelowna, Jason Brolund menyifatkan kebakaran hutan itu sebagai “memusnahkan”.

“Kami berjuang keras malam tadi untuk melindungi komuniti kami. Kami melawan kebakaran bernilai 100 tahun semuanya dalam satu malam,” tambahnya.

Pegawai tempatan melaporkan “kehilangan struktur yang ketara” di kawasan itu, termasuk di Trader’s Cove, di utara Kelowna Barat.

Tiada kematian dilaporkan setakat ini.

Juliana Loewen tinggal di Kelowna – bandar berkembar yang lebih besar di West Kelowna di pantai timur Tasik Okanagan.

Dia memberitahu BBC bagaimana penduduk tempatan melihat kepulan asap dari lereng gunung seperti “awan kemusnahan yang mengerikan” dan bagaimana beberapa orang di sebelah Trader’s Cove melompat ke dalam tasik ketika api merebak dan laluan keluar disekat.

Abang dan neneknya melarikan diri ke rumahnya selepas “api menyambar dengan cepat dari satu pokok ke seluruh kawasan, mengancam seluruh komuniti kediaman”.

Penduduk tempatan sudah biasa dengan kebakaran kerana “iklim gaya California” di kawasan itu – tetapi panas, kekeringan dan angin yang dilihat sejak kebelakangan ini telah mewujudkan “keadaan yang sesuai untuk ribut api”, tambah Loewen.

Ruang udara di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Kelowna kini telah ditutup kepada segala-galanya selain daripada bomba udara.

Author

Pilihan Editor