HomeBeritaPolitik'Kenapa PAS sentiasa jadikan DAP musuh Islam?' soal Anthony Loke

‘Kenapa PAS sentiasa jadikan DAP musuh Islam?’ soal Anthony Loke

SUBANG JAYA: DAP mempersoalkan tindakan PAS yang sentiasa melabel parti itu sebagai musuh Islam dan menjadikan mereka ‘punching bag’ dalam percaturan politik.

Ia sebagai respons Setiausaha Agungnya, Anthony Loke terhadap kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang dalam satu ceramah di Johor pada Sabtu, yang mendakwa pimpinan DAP kononnya meminta mereka untuk membuang Islam daripada perjuangannya, sebagai syarat meneruskan kerjasama antara kedua-dua parti berkenaan sebelum ini.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan liar tersebut. DAP tidak pernah meminta Pas membuang Islam sepanjang kerjasama antara kedua-dua parti sama ada semasa dalam Barisan Alternatif (1999-2002) mahupun Pakatan Rakyat (2008-2015).

“DAP konsisten dalam pendirian sepanjang kerjasama politik dengan PAS bahawa kami fokus dalam isu-isu yang dipersetujui bersama tetapi mengambil pendekatan bersetuju untuk tidak bersetuju (K) dalam isu yang tidak dapat mencapai konsensus,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Jelas beliau, isu pokok yang tidak dapat dipersetujui oleh DAP ialah pelaksanaan hukum hudud dan pihaknya konsisten kerana ia tidak berlandaskan kepada sistem undang-undang yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Anthony turut mengingatkan PAS bahawa selain DAP, individu paling lantang tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud ialah Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi Perdana Menteri keempat.

“Pendirian tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud tidak bermakna melawan agama Islam.

“Dr Mahathir tidak pernah setuju dengan pelaksanaan hudud. Begitu juga parti-parti yang disebut oleh Abdul Hadi seperti MCA, MIC dan Gerakan,” ujarnya.

Author

Pilihan Editor