HomeGlobalPengusaha keju mati ditimpa kejunya sendiri

Pengusaha keju mati ditimpa kejunya sendiri

SEORANG pengusaha keju Itali ditemui mati selepas lebih 15,000 bongkah roda keju terjatuh dari rak di gudang syarikatnya, lapor media Itali pada Isnin. Lelaki berusia 74 tahun itu telah menerima pelbagai anugerah untuk hasil karyanya.

Tragedi itu berlaku di sebuah gudang di kilang tenusu Giacomo Chiapparini di Romano di Lombardia, dekat Bergamo, lapor akhbar Itali, Corriere Della Sera.

Chiapparini dilaporkan berada di dalam gudang pada petang Ahad untuk membaiki mesin apabila unit rak logam terjatuh, mencetuskan kesan domino dan menghempap sembilan baris yang lain. Anak lelaki Chiapparini dan beberapa pekerjanya terdengar bunyi runtuhan itu dan bergegas ke gudang, di mana mereka mendapati lebih daripada 15,000 bongkah roda keju telah terhempas ke tanah.

Setiap bongkah roda keju mempunyai berat sekitar 40kg, dan penyelamat bekerja sepanjang malam untuk mengeluarkannya dengan tangan, kata anggota bomba Antonio Dusi kepada agensi berita AFP.

Mayat Chiapparini ditemui pada pagi Isnin. Menurut Corriere Della Sera, Chiapparini tercampak 12 meter dari mesin yang sedang dibaikinya oleh runtuhan roda keju itu.

Syarikat Chiapparini telah mengeluarkan Grana Padano sejak 2006, dan telah menerima beberapa anugerah untuk kualiti keluarannya, kata akhbar itu. Syarikat itu menggunakan susu daripada lembunya sendiri, yang diproses, matang dan dijual di tapak di kilang tenusu Romano di Lombardia, tempat keluarga itu turut tinggal.

Chiapparini meninggalkan seorang isteri, dua anak dan cucu.

Author

Pilihan Editor