HomeGlobalTentera Israel bunuh tiga rakyat Palestin di Tebing Barat

Tentera Israel bunuh tiga rakyat Palestin di Tebing Barat

TENTERA Israel berkata, mereka membunuh tiga orang yang didakwa militan Palestin di utara Tebing Barat yang diduduki, berhampiran kem pelarian Jenin.

Kem itu menjadi tumpuan operasi ketenteraan besar bulan lalu.

Ia menandakan peningkatan selanjutnya dalam gelombang keganasan pada hujung minggu.

Pada Jumaat, peneroka Yahudi bersenjata menyerang sebuah perkampungan Palestin di mana seorang pemuda Palestin ditembak mati, manakala seorang tentera Israel terbunuh dalam serangan di Tel Aviv.

Dalam satu kenyataan, tentera berkata kumpulan itu sedang menuju untuk melakukan serangan dan senapang automatik ditemui di dalam kereta mereka.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu memuji pasukan keselamatan dengan berkata: “Kami akan terus mengambil tindakan – di mana-mana dan pada bila-bila masa – terhadap mereka yang cuba menyerang kami.”

Pembunuhan itu berlaku sehari selepas seorang lelaki bersenjata Palestin maut menembak seorang tentera Israel di Tel Aviv. Seorang lagi pengawal menembak dan membunuh penyerang.

Selepas pembunuhan tiga rakyat Palestin pada Ahad, Perdana Menteri Palestin, Mohammad Shtayyeh berkata: “Jenayah ngeri di Jenin ini tidak akan berlaku sekiranya pelaku tidak berasa selamat daripada hukuman.”

Kumpulan bersenjata Palestin mengutuk pembunuhan itu, berikrar untuk membalas dendam.

“Musuh, yang membunuh tiga rakyat Palestin kita, tidak akan terlepas daripada membayar harga jenayahnya,” kata jurucakap Hamas yang memerintah Gaza.

Jihad Islam, yang mempunyai anggota di Gaza dan Tebing Barat, berkata: “Musuh akan menyedari bahawa kebodohan dan keganasannya akan dipenuhi dengan tindak balas yang kuat daripada penentangan.”

Pada malam Jumaat, peneroka pelampau mengamuk di sebuah perkampungan Palestin di Tebing Barat, membunuh seorang lelaki berusia 19 tahun. Polis Israel berkata, dua peneroka telah ditangkap.

Serangan peneroka terbaharu telah dikutuk sebagai keganasan oleh Washington, bahasanya yang kelihatan lebih tegas menunjukkan kekecewaan yang semakin meningkat terhadap kedudukan kerajaan sayap kanan Israel. – BBC

Author

Pilihan Editor