HomeGlobalAmerika akan ke neraka, kata Trump

Amerika akan ke neraka, kata Trump

BEKAS Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump berkata, Amerika sedang mengalami kemerosotan dengan pantas, dan memilih semula beliau akan memberi peluang terakhir kepada negara itu untuk mengubah keadaan.

“Negara kita akan ke neraka. Negara kita akan runtuh, ” kata Trump kepada wartawan Megyn Kelly dalam wawancara untuk stesen radio satelit SiriusXM, yang disiarkan pada Khamis.

Amerika Syarikat “mempunyai satu peluang terakhir”, yang menjadikan undi presiden pada 2024 pilihan raya paling penting yang pernah kita ada, ” katanya.

Bekas pemimpin itu mengakui bahawa dia mengatakan hal yang sama mengenai perlumbaan presidennya yang berjaya pada tahun 2016, tetapi menegaskan bahawa undi tahun depan akan menjadi lebih penting lagi.

“Negara kita akan menjadi buruk, negara kita sedang dimusnahkan” di bawah pentadbiran Biden, dia menegaskan, sambil menambah: “kita adalah sebuah negara yang mengalami kemerosotan yang serius, dan saya fikir saya boleh mengubahnya dengan cepat.”

Dengan Trump kini didakwa dalam empat kes berasingan, Kelly bertanya tentang kemungkinan dia akan dipenjarakan.

“Saya mempunyai pendirian yang hebat, ia tidak menjejaskan saya sama sekali kerana saya berjuang untuk negara, saya berjuang untuk rakyat”, jawab calon Republikan itu.

Calon berusia 77 tahun itu berkata, jumlah pengundian yang “baik” membuatnya yakin bahawa dia “akan memenangi pilihan raya tidak kira apa yang berlaku” kerana orang tahu tuduhan itu “palsu.”

Tinjauan yang diterbitkan oleh Universiti Quinnipiac pada Rabu, menunjukkan bahawa 62% pengundi Republik mahu Trump menjadi calon parti mereka pada tahun 2024. Tinjauan itu juga mengatakan Trump kini mengekori rapat Presiden Joe Biden hanya 1%.

Trump mengulangi dakwaannya sebelumnya bahawa dia tidak percaya Biden akan bertanding untuk pemilihan semula pada tahun 2024 kerana kesihatannya yang buruk pada usia 80 tahun.

“Saya memerhatikannya semalam, dia tidak dapat meletakkan dua ayat [bersama-sama], dia tidak boleh bercakap,” katanya mengenai Biden. “Ia bukan perkara usia, ia adalah kecekapan.”

Pada bulan Ogos, tinjauan Wall Street Journal mendapati bahawa 73% pengundi AS berpendapat Biden terlalu tua untuk mencari penggal kedua, sementara hanya 36% yang menggambarkannya mempunyai mental yang sesuai untuk menjalankan tugasnya.

Namun, usia Trump, hanya tiga tahun lebih muda daripada Biden, nampaknya juga menjadi masalah bagi banyak orang Amerika. Satu kajian oleh NBC pada bulan Jun mengatakan bahawa 55% daripada mereka yang disoal selidik bimbang mengenai kesihatan fizikal dan mentalnya. – RT

Author

Pilihan Editor