HomeGaya Hidup'Influencer', tolong jangan berlebihan pamer produk tidak sihat - KKM

‘Influencer’, tolong jangan berlebihan pamer produk tidak sihat – KKM

PARA pempengaruh media sosial dinasihatkan supaya tidak mempamerkan sesuatu produk atau makanan yang tidak sihat atau mempunyai kandungan gula tinggi.

Timbalan Menteri Kesihatan, Lukanisman Awang Sauni berkata, perkara itu penting kerana setiap yang dipamerkan itu memberi pendedahan kepada remaja dan kanak-kanak yang rata-ratanya kini kerap menggunakan sosial media.

“Vape bukanlah satu-satunya penyumbang kepada gaya hidup yang tidak sihat, tetapi lebih kepada pemakanan dan pengambilan gula yang berlebihan.

“Oleh itu, saya ingin menasihati pempengaruh di media sosial supaya jangan terlalu berlebihan dalam mempamerkan makanan yang mempunyai kandungan gula tinggi.

“Sebagai contoh baru-baru ini saya lihat sebuah video di TikTok yang minum susu pekat manis dan air balang bersaiz besar, itu merupakan salah satu penyumbang kepada penyakit tidak berjangkit (NCD),” katanya seperti dilapor Kosmo pada Khamis.

Beliau berkata demikia pada sidang akhbar selepas merasmikan Sambutan Ulang Tahun Ke-10 Institut Kanser Negara (IKN) di Putrajaya, hari ini.

Dalam majlis sama, Lukanisman turut menyatakan peningkatan pesakit kanser dalam kalangan penduduk Malaysia membimbangkan kerana ia tertumpu kepada individu yang berusia lebih muda.

Jelasnya, kanser turut menjadi penyumbang kedua kematian pra-matang dengan 14.2 peratus pada tahun 2017.

“Dalam erti kata lain, kanser adalah antara penyebab utama kematian kepada golongan kategori umur produktif iaitu bermula daripada seawal umur 15 sehingga 49 tahun.

“Ini sekali gus menyebabkan negara akan terus mengalami kerugian daripada segi modal insan dan secara tidak langsung menyebabkan trauma berpanjangan kepada ahli keluarga pesakit kanser kerana kehilangan tempat bergantung,” ujarnya.

Author

Pilihan Editor