HomePendidikanLepasan STPM boleh semak keputusan permohonan ke UA mulai hari ini

Lepasan STPM boleh semak keputusan permohonan ke UA mulai hari ini

 

CYBERJAYA: Pelajar lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan sijil setaraf boleh menyemak keputusan permohonan ke universiti awam (UA) peringkat sarjana muda bagi sesi akademik 2023/2024 mulai hari ini.

Perkara itu dimaklumkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menerusi kenyataan akhbar, pada Khamis.

Menurut KPT, keputusan boleh disemak secara dalam talian mulai 7 September 2023 pukul 12 tengah hari hingga 16 September 2023, jam 5 petang.

“Semakan boleh dibuat menerusi pautan https://jpt.utm.my; https://jpt.uum.edu.my; https://jpt.unimas.my; https://jpt.ums.edu.my dan https://jpt.umt.edu.my serta melaiui Aplikasi Mobile UPUPocket di telefon pintar.

“Pengesahan setuju terima atau tolak tawaran bermula pada 8 September hingga 16 September 2023 di laman web rasmi UA,” katanya.

Menurut kenyataan itu, surat tawaran akan dikeluarkan oleh UA kepada calon yang berjaya dan boleh dicetak mulai 26 September 2022 setelah calon membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan.

Katanya, hanya pemohon yang tidak berjaya mendapat tawaran program pengajian sahaja boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui UPUOnline bagi kemasukan ke UA dalam tempoh 10 hari mulai 7 September 2023, pukul 12 tengah hari sehingga 16 September 2023, pukul 5 petang.

“Tawaran tempat bagi Sesi Akademik 2023/2024 adalah muktamad dan sebarang permohonan pertukaran program pengajian dan UA adalah tidak dibenarkan.

“Dasar pemilihan rayuan adalah tertakluk kepada kekosongan tempat yang ditawarkan mengikut program pengajian selepas pendaftaran pelajar baharu selesai dilaksanakan,” katanya.

Katanya, sebarang pertanyaan boleh diajukan menerusi talian 03- 8870 8200 atau emel ke upu@mohe.gov.my.

Author

Pilihan Editor