HomeBeritaMahkamah & JenayahPadah jual telur mahal, peruncit didenda RM10,000

Padah jual telur mahal, peruncit didenda RM10,000

CYBERJAYA: Gara-gara menjual telur melebihi harga kawalan ditetapkan, sebuah syarikat peruncitan berdepan hukuman denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di Johor Bahru hari ini.

Hakim Datuk Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah menjual telur ayam gred B pada harga 70 sen sebiji, sedangkan harga kawalan adalah 43 sen sebiji.

Kesalahan itu membuatkan tertuduh didakwa mengikut Seksyen 11 Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011.

Sementara itu, Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri (KPDN) Johor, Lilis Saslinda Pornomo berkata, tindakan itu dibuat selepas anggota penguatkuasanya menyiasat aduan awam melibatkan sebuah premis runcit di Taman Dato’ Onn, di Johor Bahru.

“KPDN Johor akan terus membuat pemantauan dan pemeriksaan secara berterusan ke atas kedudukan bekalan barang-barang keperluan asas di seluruh negeri Johor.

“Sebagai agensi kerajaan yang prihatin dan serius dalam menangani kos sara hidup, pelbagai langkah telah dilakukan bagi memastikan harga barangan adalah berpatutan dan stabil,” jelasnya seperti dilapor Kosmo pada Rabu.

Tambah beliau, seramai 200 anggota penguatkuasa KPDN Johor giat memantau dan melakukan pemeriksaan agar bekalan barangan keperluan harian mencukupi bagi rakyat negeri berkenaan.

“Sehubungan itu, peniaga juga dinasihatkan agar mematuhi segala undang-undang perniagaan yang ditetapkan dan tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barang sewenang-wenangnya.

“Tindakan tegas akan diambil sekiranya terdapat peniaga yang melakukan kesalahan berkaitan bekalan dan harga,” maklumnya.

Author

Pilihan Editor