HomeGlobalSaintis temui peringkat usia yang paling gembira dalam hidup

Saintis temui peringkat usia yang paling gembira dalam hidup

 

PARA penyelidik telah menemui kunci kebahagiaan yang tersembunyi, tetapi anda mungkin perlu menunggu beberapa tahun lagi untuk melihat sendiri.

Sekumpulan penyelidik antarabangsa cuba menjawab persoalan bila seseorang itu paling gembira dalam hidup, dan menurut penemuan mereka, kepuasan hidup manusia berkurangan antara umur sembilan dan 16 tahun, tetapi meningkat sedikit sehingga kemuncaknya pada usia 70 tahun.

“Kami memberi tumpuan kepada perubahan dalam tiga komponen utama kesejahteraan subjektif,” jelas profesor Susanne Bücker. “Kepuasan hidup, keadaan emosi positif dan keadaan emosi negatif.”

Kepuasan hidup kemudian turun semula sehingga umur 96 tahun.

Para penyelidik percaya penurunan ini adalah hasil daripada perubahan pada badan semasa akil baligh, serta perubahan sosial pada masa itu.

Kemerosotan dalam kepuasan hidup selepas umur 70 tahun mungkin disebabkan oleh penyakit fizikal atau prestasi fizikal yang lemah, kesihatan yang merosot dan hubungan sosial yang berkurangan, termasuk kematian orang tersayang, kata Bücker.

Keadaan emosi positif, bagaimanapun, terus menurun dari umur sembilan tahun hingga umur 94 tahun.

Manakala keadaan emosi negatif turun naik sedikit antara umur 9 dan 22, kemudian menurun sehingga umur 60 tahun sebelum meningkat semula.

“Secara keseluruhannya, kajian itu menunjukkan trend positif sepanjang tempoh kehidupan yang luas, jika kita melihat kepuasan hidup dan keadaan emosi negatif,” kata Bücker, meringkaskan hasil kajiannya.

Para penyelidik – dari Universiti Sukan Jerman Cologne, Universiti Ruhr Bochum, Universiti Johannes Gutenberg Mainz dan Universiti Bern dan Basel di Switzerland – meneliti kesejahteraan subjektif sepanjang hayat 460,902 peserta.

Daripada kumpulan itu, mereka menarik 443 sampel dan meneliti penerangan orang tentang perasaan mereka tentang diri mereka semasa pelbagai peringkat kehidupan mereka.

Penemuan itu diterbitkan dalam jurnal Psychological Bulletin. – Sputnik

Author

Pilihan Editor