HomeBerita'Tak benar JPJ tak tegas terhadap pemandu lori, treler'

‘Tak benar JPJ tak tegas terhadap pemandu lori, treler’

 

NILAI: Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menafikan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak bertindak tegas terhadap pemandu lori dan treler yang melakukan kesalahan hingga sering menyebabkan kemalangan.

Beliau sebaliknya menegaskan agensi penguat kuasa itu bertindak cukup tegas bukan sahaja terhadap kenderaan berat dan lori yang membawa muatan secara berlebihan, malah kepada kenderaan lain.

“Tidak benar bahawa JPJ tidak tegas atau bersikap tolak ansur terhadap pemandu lori dan treler. Tindakan penguatkuasaan tegas sentiasa diambil terhadap mereka yang melakukan kesalahan jalan raya.

“Malah, ada pihak yang membuat aduan bahawa kita mengambil tindakan yang terlalu ketat termasuk penyitaan, pembatalan lesen, lucut hak dan sebagainya.

“Tapi itu adalah penguatkuasaan yang perlu kita jalankan supaya ia memberi mesej kepada semua pihak terutama pengusaha mematuhi peraturan jalan raya.

“Jadi, JPJ sememangnya bertindak tegas dalam menguatkuasakan undang-undang jalan raya sedia ada, namun perkara ini bukan mudah untuk diselesaikan.

“Kita juga tahu kebimbangan orang ramai terhadap kemalangan yang sering berlaku membabitkan kenderaan berat atau lori,” katanya selepas merasmikan Program Kerjaya@Pengangkutan 2023 di AEON Mall Nilai, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Jana Santhiran Muniayan dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan negeri, J Arul Kumar.

Anthony yang juga Ahli Parlimen Seremban, berkata memang akan ada reaksi daripada pelbagai pihak apabila berlaku sesuatu kemalangan termasuk mendakwa penguat kuasa tidak bertindak tegas.

“(Dakwaan) itu tidak betul, undang-undang kita yang sedia ada cukup tegas,” katanya.

Loke turut memaklumkan pihaknya sedang merancang mengambil pendekatan secara menyeluruh untuk memastikan ada keseimbangan daripada segi keperluan industri dan keselamatan jalan raya.

Menurutnya, perkara itu sedang direncanakan dan perbincangan lanjut akan dilakukan dalam usaha mengatasi masalah berkenaan dengan lebih menyeluruh serta komprehensif.

“Namun, pada masa sama tindakan penguatkuasaan akan berterusan. JPJ tidak pernah berhenti daripada segi penguatkuasaan dan saya tidak pernah minta mereka berhenti untuk jalankan penguatkuasaan.

“Apapun, saya akan berbincang dengan JPJ untuk melihat bagaimana kita boleh buat penguatkuasaan yang lebih efektif lagi,” katanya. – Berita Harian

 

Author

Pilihan Editor