HomeTeknologiTelefon pintar Huawei terbaharu berjaya atasi sekatan AS - Bloomberg

Telefon pintar Huawei terbaharu berjaya atasi sekatan AS – Bloomberg

GERGASI telekomunikasi China, Huawei mengeluarkan telefon pintar terbaharunya walaupun berdepan sekatan perdagangan yang ketat yang dikenakan oleh Amerika Syarikat (AS), lapor Bloomberg pada Jumaat.

Peranti tersebut mungkin menjadi produk Huawei pertama dengan cip 5G baharu sejak syarikat itu kehilangan akses kepada teknologi Amerika tiga tahun lalu.

Telefon pintar Huawei Mate 60 Pro yang dijual pada bulan Ogos, mempunyai kelajuan tanpa wayar yang serupa dengan iPhone terbaharu Apple dan menyokong panggilan 5G dan satelit, menurut beberapa ulasan dalam talian.

Syarikat yang berpangkalan di Shenzhen telah berjuang untuk pulih dari sekatan AS yang dikenakan pada tahun 2020, yang menghalangnya dari teknologi penting seperti semikonduktor dan produk canggih lain dari pembuat cip utama.

Ujian oleh Bloomberg menunjukkan bahawa Mate 60 Pro baharu mempunyai jalur lebar yang serupa dengan telefon 5G yang lain. Peranti mencapai kelajuan lebih daripada 350 megabit sesaat.

“Cip 5G baharu Huawei, yang menguasai telefon pintar Mate 60 Pro yang baru dikeluarkannya, mungkin dibuat oleh SMIC. Ini menandakan peristiwa penting dalam perkembangan semikonduktor China.

“Namun, kami menjangkakan peningkatan kewangan yang terhad untuk SMIC pada tahun 2024, memandangkan cabaran hasil pengeluaran dan kekangan bahan,” kata penganalisis Bloomberg, Charles Shum dan Sean Chen.

Bloomberg menambah bahawa ia masih tidak jelas cip apa yang digunakan oleh firma China itu untuk menghasilkan peranti baharu.

Sebelum 2020, Huawei adalah pemimpin global dalam industri telefon pintar, di belakang Samsung dan Apple. Walau bagaimanapun, ia sangat bergantung pada teknologi dan komponen yang dibuat di Amerika Syarikat atau dihasilkan oleh syarikat-syarikat di bawah paten Amerika.

Jenama China tidak dapat bersaing secara global kerana ia tidak mempunyai perkakasan yang diperlukan dalam chipset dan modem 5G sejak sekatan perdagangan AS dikenakan.

Bahagian pasaran Huawei dari telefon pintar di China menyumbang kira-kira 30 peratus tahun lepas, menjadikannya vendor telefon terbesar di negara itu. Bahagian pasaran global syarikat pada bulan Julai dianggarkan sekitar 4 peratus.

Author

Pilihan Editor