HomeGlobalTikToker dipenjarakan kerana video makan babi

TikToker dipenjarakan kerana video makan babi

SEORANG pempengaruh media sosial dari Indonesia dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana membaca “Bismillah” sebelum makan daging babi dalam video yang tular.

Lina Lutfiawati didapati bersalah kerana “menyebarkan maklumat yang boleh mencetuskan kebencian dalam kalangan individu dan komuniti agama tertentu,” kata Mahkamah Daerah Palembang dalam keputusannya pada Selasa, menurut Jakarta Globe.

Lutfiawati juga diarah membayar 250 juta rupiah Indonesia (AS$16,230). Hakim berkata hukumannya akan dilanjutkan tiga bulan jika gagal membayar denda.

Lutfiawati, yang dikenali dalam talian sebagai Lina Mukherjee, memohon maaf sebelum perbicaraan bermula. “Saya tahu saya salah tetapi saya benar-benar tidak menjangkakan hukuman ini,” katanya kepada pemberita di luar mahkamah, seperti dipetik oleh CNN Indonesia.

“Tiada manusia yang sempurna. Pada masa hadapan, saya hanya akan menghasilkan kandungan lucu yang tidak menyinggung perasaan orang,” tambahnya.

Video yang menyebabkan pempengaruh itu dalam masalah telah dimuat naik pada bulan Mac. Lutfiawati merakamkan dirinya mengucapkan ‘Bismillah’ (Dengan nama Allah) sebelum mencuba kulit babi. TikToker, yang mengaku dirinya beragama Islam berkata, dia “ingin tahu” tentang rasa daging babi.

Klip itu menjadi tular, mendapat berjuta-juta tontonan, dan menarik perhatian kumpulan konservatif, termasuk Majlis Ulama Indonesia, badan ulama tertinggi negara itu, Mulsim, yang menggelar tindakan wanita itu “kufur”. Lutfiawati akhirnya dilaporkan kepada polis dan didakwa di bawah undang-undang menghina Tuhan.

Indonesia adalah negara majoriti Muslim terbesar di dunia, di mana 231 juta orang, atau 93% daripada populasi dewasa, mengatakan bahawa agama mereka adalah Islam.

Undang-undang itu melarang kesalahan terhadap enam agama yang diiktiraf secara rasmi di Indonesia – Islam, Hindu, Buddha, Katolik, Protestantisme dan Konfusianisme.

Author

Pilihan Editor