HomeNiagaTNG Digital didenda RM600,000 benarkan individu yang disekat guna eDompetnya

TNG Digital didenda RM600,000 benarkan individu yang disekat guna eDompetnya

KUALA LUMPUR: Satu notis menarik muncul di laman web rasmi Bank Negara Malaysia pada Jumaat. TNG Digital telah didenda kerana tidak mematuhi Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Secara khususnya, syarikat itu melanggar akta tersebut dengan turut melibatkan dasar berikut:

1. Dokumen polisi Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan – Wang Elektronik dan Caj Bukan Gabungan Bank & Kad Kredit (Sektor 4) (AML/CFT Sektor 4 PD)
2. Dokumen dasar Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Melawan Pembiayaan Keganasan dan Sekatan Kewangan Sasaran untuk Institusi Kewangan (AML/CFT dan TFS untuk PD FI)

Dalam notis daripada Bank Negara, TNG Digital pada dua kes berasingan membenarkan dua individu, yang dikenakan sekatan oleh kerajaan di bawah Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (Pengisytiharan Entiti Tertentu dan Keperluan Pelaporan) ( Pindaan) Perintah 2014, untuk mendaftar akaun eDompet.

Kes pertama, TNG Digital gagal menjalankan saringan sekatan ke atas nama pelanggan bagi memastikan mereka dibenarkan menggunakan instrumen kewangan yang dilesenkan oleh kerajaan.

Kes kedua ialah apabila TNG Digital gagal menyemak silang sama ada nama pelanggan dalam sistem mereka dipadankan dengan Senarai Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Senarai Dalam Negeri Menteri Dalam Negeri.

Dalam kedua-dua kes, nampaknya berlaku kesilapan manusia dan usaha wajar yang amat minimum dibuat dalam memastikan pelanggan dibenarkan secara sah menggunakan TnG eWallet.

TNG Digital bagaimanapun segera melaporkan kepada Bank Negara Malaysia sebaik sahaja mereka menyedari kedua-dua pelanggaran itu berlaku. Langkah pembaikan telah diambil oleh syarikat untuk menangani tindakan ketidakpatuhan.

Walaupun begitu, BNM mengenakan Penalti Kewangan Pentadbiran sebanyak RM600,000 ke atas TNG Digital, yang syarikat itu bayar pada 31 Mei 2023. — SoyaCincau

Author

Pilihan Editor