HomeGlobalWanita buta gara-gara suntikan 'filler' di muka

Wanita buta gara-gara suntikan ‘filler’ di muka

GARA-gara mengambil suntikan ‘dermal filler’ (suntikan isian), seorang wanita terpaksa menanggung kesakitan dengan menjadi buta.

Insiden yang berlaku pada Julai lalu itu membuatkan Kementerian Kesihatan (MOH) dan Penguasa Sains Kesihatan (HSA) Singapura giat meneliti kes tersebut.

“Insiden yang dilaporkan ini adalah kejadian buruk tempatan pertama hingga menyebabkan buta akibat suntikan ‘filler’,” menurut HSA seperti dilapor Berita Harian.

Berdasarkan klasifikasi HSA, ‘Dermal filler’ adalah peranti perubatan Kelas D iaitu kelas berisiko tinggi.

Mengulas lanjut berhubung kejadian, wanita terbabit diberi AestheFill, jenama ‘filler’ yang digunakan untuk memperbaiki kedutan dan lipatan muka buat sementara waktu melalui suntikan ke dalam lapisan bawah kulit muka.

AestheFill juga sudah didaftarkan di Singapura sejak 1 Oktober 2021.

Justeru, HSA kini sedang menyiasat sama ada terdapat sebarang kecacatan berkaitan kelompok yang mungkin menjejaskan keselamatan atau kualiti produk.

“Sekiranya terdapat sebarang isu berkaitan produk atau kelompok, HSA akan mengambil tindakan yang perlu seperti menarik balik produk yang terjejas atau memerlukan syarikat membetulkan isu itu,” maklum HSA.

Berikutan insiden itu, pengedar AestheFill, Parvus sudah melaporkan kejadian berkenaan kepada HSA pada 29 Julai sebagai mematuhi keperluan kawal selia HSA untuk syarikat melaporkan kejadian buruk dalam garis masa yang ditetapkan selama tempoh 10 hari.

Author

Pilihan Editor