HomeGlobal18 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan udara Israel di Khan Younis

18 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan udara Israel di Khan Younis

 

SEKURANG-KURANGNYA 18 rakyat Palestin terbunuh pada pagi Khamis ketika jet Israel terus mengebom bandar Khan Younis di selatan Semenanjung Gaza semalaman.

Agensi berita Palestin Wafa berkata, pesawat pejuang Israel menyerang sebuah rumah di bandar Khan Younis dengan beberapa peluru berpandu.

Ia menambah bahawa serangan udara Israel ke atas rumah itu memusnahkannya sepenuhnya, dan menyebabkan 18 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya kanak-kanak, selain berpuluh-puluh cedera.

Sebilangan besar orang yang tidak dikenal pasti dipercayai masih berada di bawah runtuhan rumah.

Konflik di Gaza bermula apabila kumpulan Palestin Hamas memulakan Operasi Banjir Al-Aqsa – serangan mengejut pelbagai serampang pada 7 Oktober yang termasuk bertubi-tubi pelancaran roket dan penyusupan ke Israel melalui darat, laut dan udara.

Hamas berkata, serangan itu sebagai tindakan balas terhadap penyerbuan Masjid Al-Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka haram Israel terhadap rakyat Palestin.

Tentera Israel kemudian melancarkan pengeboman tanpa henti ke atas sasaran Hamas di Semenanjung Gaza.

Lebih 7,900 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 6,546 rakyat Palestin dan 1,400 warga Israel.

2.3 juta penduduk Gaza telah kehabisan makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api, dan konvoi bantuan yang dibenarkan masuk ke Gaza hanya membawa sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan.

Author

Pilihan Editor