HomeGlobalAngka kematian rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki meningkat kepada 91

Angka kematian rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki meningkat kepada 91

 

RAMALLAH, Palestin: Jumlah keseluruhan rakyat Palestin yang terbunuh di Tebing Barat yang diduduki sejak 7 Oktober meningkat kepada 91 pada Ahad, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Dalam satu kenyataan, ia berkata bahawa Pihak Berkuasa Am bagi Hal Ehwal Awam, pusat hubungan Pihak Berkuasa Palestin dengan pihak Israel, memaklumkannya mengenai kematian seorang warganegara — yang keenam pada Ahad — yang identitinya masih belum disahkan.

Kematian berlaku selepas “tembakan tentera Israel berhampiran kem Al-Arroub,” tambah kementerian itu.

Terdahulu pada hari Ahad, saksi memberitahu Anadolu bahawa tentera Israel “menembak warga Palestin di pintu masuk kem pelarian Al-Arroub, utara Hebron.”

Mereka berkata orang itu ditembak secara langsung, tanpa menyatakan sebab sasaran.

Kementerian Kesihatan Palestin sebelum ini melaporkan pada Ahad bahawa lima rakyat Palestin terbunuh di Jenin, Tubas, dan Nablus pada waktu subuh dan pagi.​​​

Konflik di Gaza, di bawah pengeboman dan sekatan Israel sejak 7 Oktober, bermula apabila Hamas memulakan Operasi Banjir Al-Aqsa, serangan mengejut pelbagai serampang yang termasuk bertubi-tubi pelancaran roket dan penyusupan ke Israel melalui darat, laut dan udara. Ia berkata, pencerobohan itu sebagai membalas dendam terhadap penyerbuan Masjid Al-Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka Israel.

Tentera Israel kemudian melancarkan Operasi Pedang Besi terhadap sasaran Hamas di Semenanjung Gaza.

Gaza sedang mengalami krisis kemanusiaan yang teruk, tanpa bekalan elektrik, manakala bekalan air, makanan, bahan api dan perubatan kehabisan.

Sekurang-kurangnya 4,385 rakyat Palestin, termasuk 1,756 kanak-kanak dan 1,000 wanita telah terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza, manakala angka itu berjumlah lebih 1,400 orang di Israel. – Anadolu

Author

Pilihan Editor