HomeGlobalFakta atau fiksyen? Video animasi IDF tunjukkan ibu pejabat Hamas di bawah...

Fakta atau fiksyen? Video animasi IDF tunjukkan ibu pejabat Hamas di bawah hospital Gaza

ISRAEL setakat ini menahan diri untuk melancarkan serangan darat ke atas Gaza, bimbang akan mengalami kekalahan yang sangat besar, dan hanya mengharapkan kempen serangan udara dan meriam ke atas jalur tanah seluas 365 km persegi yang dikepung.

Kuasa besar, termasuk Rusia, China, dan Iran, telah menggesa gencatan senjata segera. Amerika Syarikat (AS) menolak idea itu, memetik hak Israel untuk “mempertahankan diri.”

Untuk menghalalkan tindakannya mengebom hospital, tentera Israel telah mengeluarkan video animasi 3D yang menunjukkan sejauh mana ibu pejabat Hamas dikatakan berkubu jauh di bawah Hospital Al-Shifa – kompleks perubatan terbesar di Semenanjung Gaza.

Video yang diterbitkan oleh COGAT, sebuah unit Kementerian Pertahanan yang ditugaskan untuk “menyelaraskan isu awam” antara kerajaan, tentera, organisasi antarabangsa dan Pihak Berkuasa Palestin, menunjukkan visi sebuah kompleks bawah tanah yang didakwa sangat besar di bawah hospital, termasuk sebuah rangkaian terowong yang luas, bilik persidangan, simpanan senjata dan bahan api, dan juga kilang senjata sementara.

Berdasarkan video animasi yang diberikan, terowong dibina sehingga berpuluh-puluh meter di bawah bangunan hospital berwarna kelabu dan putih.

Di samping video yang dipaparkan, COGAT juga menerbitkan peta kompleks Hospital Shifa bersama-sama dengan apa yang didakwa kemudahan bawah tanah Hamas, termasuk pusat arahan dan kawalan.

Al-Shifa dan hospital Gaza yang lain telah menjadi sesak, sesak, dan berbahaya di tengah-tengah kempen serangan udara dan artileri Israel di wilayah itu berikutan serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober di selatan Israel.

IDF terpaksa mengawal kerosakan minggu lalu selepas serangan ke atas Hospital Arab Al-Ahli di Kota Gaza pada 17 Oktober yang mengorbankan lebih 470 orang, menafikan bertanggungjawab dan mendakwa bahawa roket tersebut ditembak dari dalam Gaza.

Pegawai Gaza telah menolak dakwaan ini, dan menuduh Tel Aviv mengelak bertanggungjawab melakukan “jenayah perang.”

Walaupun dakwaan COGAT mengenai penggunaan Al-Shifa sebagai Ibu Pejabat Hamas belum disahkan secara bebas, Gaza diketahui menjadi rumah kepada rangkaian terowong Hamas yang luas, yang dikatakan oleh ramai pemerhati akan menjadi “mimpi ngeri” bagi IDF untuk berperang melalui sekiranya berlaku pencerobohan darat.

Awal minggu ini, seorang pegawai AS yang “mempunyai maklumat” memberitahu wartawan siasatan veteran, Seymour Hersh bahawa Israel sedang mempertimbangkan untuk membanjiri rangkaian terowong bawah tanah Hamas sebelum melancarkan serangan darat.

Beberapa bekas pegawai Israel menolak idea itu, manakala yang lain mengatakan ia akan menjadi “pengajaran” untuk kumpulan pejuang Palestin. – Sputnik

Author

Pilihan Editor