HomeTeknologiGoogle, Apple hadkan fungsi peta di Israel dan Gaza

Google, Apple hadkan fungsi peta di Israel dan Gaza

 

PETA Google, Waze dan Peta Apple tidak lagi menunjukkan kemas kini trafik secara langsung untuk peta Israel dan Gaza, menurut beberapa laporan media. Tindakan itu dilakukan menjelang pencerobohan yang dijangkakan ke atas wilayah Palestin oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF).

“Seperti yang telah kami lakukan sebelum ini dalam situasi konflik dan sebagai tindak balas kepada situasi yang berkembang di rantau ini, kami telah melumpuhkan sementara keupayaan untuk melihat keadaan trafik secara langsung dan maklumat perniagaan kerana mengambil kira keselamatan komuniti setempat,” kata jurucakap Google kepada Bloomberg pada Isnin.

Beliau menyatakan bahawa walaupun data trafik masa nyata telah dimatikan, pengguna masih boleh menggunakan sistem navigasi dan masih akan dapat melihat anggaran masa ketibaan, yang akan berdasarkan keadaan terkini.

Satu lagi sumber yang mengetahui situasi itu memberitahu Bloomberg bahawa penyingkiran data kesesakan masa nyata oleh Google di Israel dan Gaza dilakukan atas permintaan IDF, kerana maklumat sedemikian berpotensi mendedahkan pergerakan tentera Israel.

Sebelum ini, Google membuat langkah serupa apabila ia melumpuhkan data trafik langsung pada Peta Google di Ukraine pada 2022 berikutan pelancaran operasi ketenteraan Rusia. Pada masa itu, syarikat itu berkata ia membuat keputusan itu selepas berunding dengan pihak berkuasa Ukraine.

Menurut saluran berita teknologi Israel, Geek Time, Apple nampaknya telah mula mematuhi permintaan IDF pada Isnin, dengan pengguna tidak dapat melihat laporan trafik secara langsung di Peta Apple.

Baik IDF mahupun Apple tidak mengesahkan atau menafikan laporan tersebut.

Sementara itu, pegawai Amerika Syarikat (AS) dilapor menyatakan kebimbangan terhadap operasi darat yang dijangka dilakukan oleh Israel, dengan beberapa orang menyatakan  bahawa IDF tidak mempunyai rancangan yang boleh dilaksanakan dalam menghantar tentera ke Gaza, dan mungkin tidak dapat menghapuskan Hamas.

Hamas melancarkan serangan ke atas Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,400 warga Israel dan menjadikan 200 tebusan lagi. Israel bertindak balas dengan mengisytiharkan perang ke atas kumpulan Palestin dan mengepung Gaza, sambil melancarkan serangan artileri dan udara serta membunuh lebih 5,000 orang, menurut pihak berkuasa tempatan. – RT

Author

Pilihan Editor