HomeGlobalHamas bebaskan warga Amerika Judith, Natalie Raanan dari tahanan

Hamas bebaskan warga Amerika Judith, Natalie Raanan dari tahanan

SAYAP tentera Hamas pada Jumaat membebaskan dua tebusan Amerika Syarikat (AS) yang ditahan di Gaza, berikutan usaha pengantaraan oleh Qatar, menandakan kali pertama mereka yang diculik telah dibebaskan sejak kumpulan pejuang itu menahan kira-kira 200 orang semasa serangan 7 Oktober ke atas Israel.

Judith Raanan, 59, dan anak perempuannya Natalie Raanan, 17, dari Chicago, dibebaskan di sempadan Semenanjung Gaza, kata penyelaras Israel ke atas tebusan dan orang hilang, Gal Hirsch, dalam satu kenyataan yang diterbitkan oleh Pejabat Perdana Menteri Israel. .

“Pada masa ini mereka dalam perjalanan ke tempat pertemuan di pangkalan tentera di tengah negara, di mana ahli keluarga mereka sedang menunggu mereka,” kata kenyataan itu.

Tentera Israel menyiarkan gambar kedua-duanya dalam tahanan Israel selepas Hamas menyerahkan mereka kepada Palang Merah Antarabangsa di sempadan Semenanjung Gaza.

Presiden Joe Biden berkata, AS telah bekerja “sepanjang masa” untuk membebaskan rakyat Amerika dan dia mengalu-alukan pembebasan itu.

“Rakyat sesama kita telah mengalami ujian yang dahsyat sejak 14 hari lalu, dan saya sangat gembira kerana tidak lama lagi mereka akan bersatu semula dengan keluarga mereka, yang dilanda ketakutan,” kata Biden.

“Individu ini dan keluarga mereka akan mendapat sokongan penuh kerajaan Amerika Syarikat apabila mereka pulih dan sembuh,” tambahnya, turut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Qatar dan Israel atas usaha mereka dalam kes itu.

Kedutaan AS di Israel menyiarkan foto kedua-duanya bercakap dengan Biden melalui telefon bimbit.

“Kami sangat bersyukur kerana mereka selamat,” kata kedutaan itu dalam catatan di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

Rumah Putih berkata, Biden dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu bercakap mengenai isu tebusan. Presiden AS itu juga menekankan “kepentingan beroperasi selaras dengan undang-undang perang untuk memasukkan perlindungan orang awam di Gaza”.

Setiausaha Negara, Antony Blinken berkata, pasukan dari kedutaan AS di Israel akan bertemu wanita itu untuk menangani sebarang isu.

“Dalam beberapa jam akan datang, mereka akan menerima sebarang sokongan dan bantuan yang mereka perlukan” kata Blinken.

“Dan sudah tentu, kami sangat risau dalam usaha menyatukan semula mereka dengan orang tersayang.”

Beliau berkata, 10 warga AS masih tidak diketahui semasa konflik, dan AS mempunyai maklumat bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada mereka telah dijadikan tebusan oleh Hamas.

“Setiap orang harus dibebaskan,” kata Blinken.

Terdahulu, jurucakap Briged Ezzedine Al Qassam, Abu Ubaida berkata, seorang ibu dan anak perempuan telah dibebaskan.

“Sebagai tindak balas kepada usaha Qatar, Briged Al Qassam membebaskan dua warga Amerika atas sebab kemanusiaan, dan untuk membuktikan kepada rakyat Amerika dan dunia bahawa dakwaan yang dibuat oleh [Presiden Joe] Biden dan pentadbiran fasisnya adalah palsu dan tidak berasas,” katanya. .

Hamas menajan kira-kira 200 tebusan apabila pejuangnya menyerang Israel pada 7 Oktober.

Keluarga Raanan melawat Israel untuk meraikan ulang tahun ke-85 saudara mara, lapor Times of Israel. Pihak berkuasa Israel berkata, mereka telah dijadikan tebusan semasa tinggal di Kibbutz Nahal Oz, di mana lebih 100 orang dibunuh.

Kerajaan Israel, angkatan tentera dan seluruh pertubuhan keselamatan akan terus beroperasi dengan kemampuan dan usaha terbaik mereka untuk mencari semua yang hilang dan mengembalikan mereka semua ke rumah, kata kenyataan Israel.

Forum Tebusan dan Keluarga Hilang, sebuah kumpulan kempen, mengalu-alukan berita itu.

“Ibu pejabat keluarga mengucapkan tahniah kepada pembebasan tebusan dari tahanan Hamas,” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Dewan AS, Mike McCaul pada Jumaat berkata, beliau “lega” mendengar tentang pembebasan dua rakyat Amerika oleh Hamas.

Sejurus sebelum dibebaskan pada Jumaat, Bloomberg melaporkan kerajaan AS dan Eropah telah memberi tekanan kepada Israel untuk menangguhkan pencerobohan daratnya ke atas Gaza, untuk meluangkan masa untuk rundingan, yang ditengahi oleh Qatar, bagi memastikan pembebasan tebusan yang ditahan oleh Hamas.

Rundingan dengan Hamas sangat ‘berhalus’, lapor Bloomberg, memetik sumber. – The National

Author

Pilihan Editor