HomeGlobalIDF serang masjid di Jenin, dakwa ada bilik persembunyian Hamas

IDF serang masjid di Jenin, dakwa ada bilik persembunyian Hamas

PASUKAN Pertahanan Israel (IDF) berkata pada Ahad bahawa ia melakukan serangan udara ke atas kompleks bawah tanah yang terletak di bawah masjid Al-Ansar di bandar Jenin Tebing Barat, sambil mendakwa ia digunakan oleh anggota Hamas dan gerakan Jihad Islam.

“Dalam aktiviti bersama IDF dan ISA [Pihak Berkuasa Sekuriti Israel], IDF melakukan serangan udara ke atas kawasan pejuang bawah tanah di masjid Al-Ansar di Jenin; Masjid itu mengandungi sel pejuang Hamas dan operasi pejuang Jihad Islam yang menganjurkan serangan pejuang yang akan berlaku,” kata IDF di Telegram, sambil menambah bahawa masjid itu digunakan “oleh pejuang sebagai pusat arahan untuk merancang serangan dan sebagai pangkalan untuk pelaksanaan mereka.”

Terdapat laporan yang bercanggah mengenai jumlah korban. Serangan udara oleh IDF jarang berlaku di Tebing Barat, tetapi ini adalah serangan kedua seumpama itu dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Masjid Al-Ansar terletak di kem pelarian Jenin. Semalam, IDF menyerang gereja Ortodoks Yunani di dalam Gaza.

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan roket berskala besar secara mengejut terhadap Israel dari Semenanjung Gaza dan melanggar sempadan, membunuh dan menculik orang dalam komuniti kejiranan Israel.

Israel melancarkan serangan balas dan mengarahkan sekatan sepenuhnya ke atas Semenanjung Gaza, yang menempatkan lebih 2 juta orang, memotong bekalan air, makanan dan bahan api.

Sekatan itu kemudiannya dilonggarkan untuk membolehkan trak dengan bantuan kemanusiaan memasuki Semenanjung Gaza. Beribu-ribu maut dan cedera telah dilaporkan di kedua-dua belah pihak akibat daripada serangan itu. – Sputnik

Author

Pilihan Editor