HomeGlobalIsrael enggan berunding mengenai pembebasan tebusan - Hamas

Israel enggan berunding mengenai pembebasan tebusan – Hamas

 

HAMAS menuduh Israel enggan berunding mengenai pembebasan tebusan yang diambil oleh kumpulan pejuang Palestin ketika ia melakukan serangan maut ke atas wilayah Israel pada 7 Oktober.

Ia datang ketika Israel terus melancarkan serangan balas maut ke atas Gaza, yang dikawal oleh Hamas.

Jurucakap Hamas, Hazim Qasim memberitahu The National, Israel sangat “keras kepala” dalam membincangkan tentang tebusan.

“Pendudukan [Israel] menjadikan hal ini sukar, mereka tidak peduli dengan nasib atau apa yang berlaku kepada tebusan, mereka bukan keutamaan bagi Israel,” katanya.

Hamas telah membebaskan empat daripada 220 tawanan Israel yang diculik dan perbincangan antara kedua-dua pihak diteruskan pada Rabu. Qatar dan Mesir membantu pembebasan dua wanita pada malam Isnin.

Israel berkata pada Rabu, kos langsung perang adalah kira-kira satu bilion shekel ($246 juta) sehari dan ia kini bersiap sedia untuk kemungkinan pencerobohan darat ke Semenanjung Gaza.

Menteri Kewangan Israel, Bezalel Smotrich berkata, beliau belum mempunyai penilaian kos tidak langsung ke atas ekonomi yang sebahagiannya lumpuh oleh pengerahan besar-besaran pasukan simpanan tentera dan penyelamat roket Palestin yang meluas.

Pejuang Hamas menyerang selatan Israel pada 7 Oktober dan membunuh lebih 1,400 orang dan menculik 220 yang lain dalam serangan itu. Kira-kira 300 daripada yang maut adalah pasukan keselamatan, selebihnya orang awam.

Sebagai tindak balas, Israel mengisytiharkan perang dan mula mengebom Gaza dengan serangan udara membunuh hampir 6,000 rakyat Palestin, juga kebanyakannya orang awam.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah mengambil saingan politik untuk membentuk Kabinet perang.

Kerajaan telah memanggil lebih 350,000 pasukan simpanan Israel dan membariskan ribuan kereta kebal dan kenderaan berperisai di sepanjang sempadan Gaza, sebagai persediaan untuk serangan darat yang dijangkakan.

Qasim berkata, Hamas tidak mempunyai pilihan lain selain mempertahankan diri daripada serangan darat Israel.

“Kami mempunyai keyakinan besar bahawa kami akan menghalang serangan ini walaupun Israel menggerakkan pasukan untuk melindungi tanah dan rakyat kami,” katanya.

“Kami mempunyai alasan yang betul dan adil dan kami yakin bahawa pendudukan itu akan gagal dalam mencapai matlamat mereka,” katanya.

Sebagai tindak balas kepada komen Qasim, jurucakap bahasa Arab untuk tentera Israel, Avichay Adraee, memberitahu The National bahawa rundingan diteruskan secara tertutup.

“Tentera Israel tidak berunding dengan Hamas secara langsung, mereka yang mengawal rundingan tebusan adalah sebahagian daripada direktorat keselamatan negara Kabinet perang,” katanya.

Adraee berkata, Israel menganggap Hamas bertanggungjawab ke atas keselamatan tebusan.

“Kami telah menerima arahan yang jelas bahawa kami berada dalam perang negeri dan perang berterusan. Kami memegang keselamatan tebusan sepenuhnya di tangan kumpulan Hamas,” katanya.

Netanyahu telah menuntut pembebasan tanpa syarat semua tebusan yang ditahan di Gaza ketika pesawat pejuang Israel meningkatkan serangan mereka di seluruh semenanjung itu setiap hari.

Author

Pilihan Editor