HomeGlobalIsrael pertimbang banjiri sistem terowong Hamas sebelum operasi darat

Israel pertimbang banjiri sistem terowong Hamas sebelum operasi darat

 

ISRAEL sedang mengkaji membanjiri sistem terowong Hamas sebelum memulakan operasi daratnya di Semenanjung Gaza, kata wartawan siasatan Amerika Syarikat (AS), Seymour Hersh, memetik sumber.

“Seorang pegawai Amerika yang berpengetahuan luas memberitahu saya bahawa kepimpinan Israel diketahui sedang mempertimbangkan untuk membanjiri sistem terowong Hamas yang luas sebelum menghantar tenteranya, yang kebanyakannya hanya mempunyai beberapa minggu latihan dalam gerakan dan penyelarasan yang diperlukan untuk pencerobohan, ” Hersh berkata dalam kolumnya yang diterbitkan di Substack.

Hersh berkata, Israel sedang dalam proses mengubah Kota Gaza menjadi runtuhan, melalui pengeboman berterusan, dan juga merancang untuk memulakan pencerobohan darat tidak lama lagi.

“Membanjiri terowong boleh bermakna bahawa Israel bersedia untuk ‘menghapuskan tebusan yang masih dalam bahaya’,” kata Hersh.

“Di mana kira-kira 200 lebih tebusan berada adalah persoalan terbuka. Israel hanya bercakap tentang berakhirnya rejim Hamas dan Hamas setakat ini telah membebaskan empat tebusan,” kata Hersh. “Pegawai Amerika memberitahu saya bahawa kepimpinan Israel menjangkakan lebih banyak lagi akan datang tidak lama lagi.”

Terdahulu pada Selasa, Timbalan Ketua Pengarah Diplomasi Awam Israel, Emmanuel Nahshon berkata, Israel melambatkan permulaan pencerobohan darat di Gaza kerana bimbang kemungkinan “perangkap maut.”

“Tentera Israel mengambil masa kerana ia perlu menyediakan askarnya untuk situasi unik ini,” tambah Nahshon.

Hersh selanjutnya menunjukkan briged Syahid al-Aqsa menyertai briged Qassam – sayap tentera Hamas – dalam serangan ke atas kibbutzim dan kampung Israel pada 7 Oktober.

Pada hari serangan ke atas Israel, briged Qassam tidak bersendirian dan sebenarnya telah disertai oleh briged Syahid al-Aqsa Martyrs, sebuah gabungan kumpulan bersenjata Palestin yang telah dilabelkan sebagai organisasi pengganas oleh Amerika Syarikat, Israel, Kesatuan Eropah dan lain-lain, kata artikel itu pada Selasa, memetik seorang pegawai AS.

“Kami tahu,” Hersch memetik pegawai itu sebagai berkata, “bahawa Briged Syahid al-Aqsa mengambil bahagian.”

Penyertaan kumpulan luar di pihak Hamas dalam serangan ke atas Israel mungkin antara sebab mengapa perbincangan rahsia mengenai pembebasan lebih ramai tebusan Israel tidak pernah berjaya, menurut Hersh.

Pada 7 Oktober, kumpulan Palestin Hamas melancarkan serangan mengejut terhadap Israel dari Semenanjung Gaza. Israel mengisytiharkan perang ke atas Hamas dan melancarkan serangan serta mengenakan sekatan sepenuhnya di Semenanjung Gaza, memotong bekalan air, makanan, ubat-ubatan, elektrik dan bahan api kepada kira-kira 2.3 juta rakyat Palestin.

Peningkatan konflik telah mengakibatkan pembunuhan 1,200 tentera dan orang awam Israel dan kira-kira 5,000 rakyat Palestin dengan beribu-ribu cedera. – Sputnik

Author

Pilihan Editor