HomeGlobalIsrael serang sekitar Hospital al-Shifa, Hospital Indonesia di Gaza

Israel serang sekitar Hospital al-Shifa, Hospital Indonesia di Gaza

KOTA GAZA, Palestin: Pesawat perang Israel melakukan serangan udara berhampiran Hospital Al-Shifa dan Hospital Indonesia di utara Semenanjung Gaza lewat Jumaat, menurut TV Al-Aqsa.

Tiada maklumat mengenai mangsa yang terkorban.

Penyiar itu, yang bergabung dengan kumpulan pejuang Palestin, Hamas, berkata serangan udara itu turut menyasarkan kem pelarian al-Bureij di tengah Gaza.

Pertempuran dilaporkan antara pejuang Palestin dan tentera Israel di kawasan berbeza di utara Gaza, tambahnya.

Sayap bersenjata Hamas, Briged Al-Qassam berkata, pejuangnya menentang pencerobohan darat Israel di kawasan Beit Hanoun di utara Gaza dan timur kem al-Bureij.

Satu lagi kumpulan Palestin yang berpangkalan di Gaza, Jihad Islam, juga berkata pejuangnya sedang menghadapi percubaan tentera Israel untuk mara ke Gaza.

Tentera Israel pada Jumaat meluaskan serangan udara dan darat ke atas Semenanjung Gaza, yang telah berada di bawah serangan udara tanpa henti sejak serangan rentas sempadan oleh Hamas.

Konflik meningkat secara mendadak selepas sayap tentera Hamas melakukan serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel pada 7 Oktober dengan menembak beribu-ribu roket dan menghantar ratusan pejuang ke bandar-bandar Israel.

Israel bertindak balas dengan kempen tanpa gangguan serangan udara dan artileri di Semenanjung Gaza, dan kerajaan mengumumkan bahawa ia sedang bersiap sedia untuk serangan darat untuk membasmi Hamas.

Lebih 8,700 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 7,326 rakyat Palestin dan 1,400 warga Israel.

2.3 juta penduduk Gaza bergelut dengan kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan akibat pengeboman udara besar-besaran Israel dan sekatan total ke atas kawasan itu. – Anadolu

Author

Pilihan Editor